Бизнесът с категорично „не” за по-висока минимална заплата

Бизнесът с категорично „не” за по-висока минимална заплата

Българска стопанска камара /БСК/, една от големите организации на бизнеса у нас, не подкрепя предложението за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари догодина. Идеята на правителството е тя да се повиши от 610 лева на 650 лева.
Официалното становище на БСК е разпратено до Марияна Николова, вицепремиер и председател на НСТС, Деница Сачева, министър на труда и социалната политика и Кирил Ананиев, министър на финансите. Основният мотив на организацията е следния: „Рязкото повишаване на размера на МРЗ ще създаде условия за повишаване на безработицата в малките и средни общини, където в условията на пандемия местните работодатели имат големи ограничения в своята дейност.
Спазването на изискванията за въвеждане на нов, по-голям размер на МРЗ ще ги принуди да освобождават работници и служители. Това ще засегне предимно секторите туризъм, услуги и строителство, които са основна възможност за заетост на голяма част населението”.
Освен това, от БСК посочват, че предвиденият ръст в нивото на минималната работна заплата не кореспондира по никакъв начин с очаквания спад на БВП и производителността на труда в условия на пандемия и ограничителни мерки за икономиката./Вестник Марица

Още по темата