“Арсенал“ създаде подобрена версия “Калашников“ за 61 Стрямска механизирана бригада

“Арсенал“ създаде подобрена версия “Калашников“ за 61 Стрямска механизирана бригада

Няколко формирования от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово и Казанлък вече са въоръжени с подобрен нов образец на автомат „Калашников“. Това става след като Командването на Сухопътни войски поставя задача на 61-а бригада да създаде комисия от хора на тактическо и стратегическо ниво и те да определят критериите, които да подобрят въоръжението.
Казанлъшкият оръжеен завод „Арсенал” създава образци, които преминават изключително тежки изпитания на полигоните на бригадата – стрелба във всякакви условия и с изключително голям интензитет на водене на огън, в светлата и тъмна част на денонощието.
Така след избирането на необходимият ъпгрейт, на който трябва да бъде подложено оръжието, се роди новият автомат „Калашников” 47ПТ1.В новата версия на „Калашников” е подобрено прикладването – телескопичен приклад с три позиции допринася за допълнителното удобство, спрямо анатомията на стрелящия.
Приклада в комбинация с компенасатора (мушката) подобрява изключително показателите и отката, поради съвпадането на осите на приклада с цевта. При старият автомат приклада има близо 30 градусова отклонение, което увеличава чувствително отката и ритането на оръжието нагоре и на дясно.
Ложата и полуложата на оръжието също са подобрени с четири пикатини ленти, които позволяват прикачването на всякакъв допълнителен инвентар. Над капака на цевната кутия е добавена още една пикатини лента, която е независимо свързана. По този начин вибрациите при стрелба не оказват никакво влияние върху лентата и мерните прибори върху нея.Източник: Kazanlak.Com

Още по темата