Партиите обявиха условията си за преговори с „Има такъв

Партиите обявиха условията си за преговори с „Има такъв


След като по-рано днес от партията на Слави Трифонов изпратиха покани до всички парламентарни партии, освен ГЕРБ, за преговори по приоритетите на бъдещия кабинет с мандат на „Има такъв народ“, всички партии обявиха готовност за разговори с формацията в уречения ден и час. Консултациите ще се проведат в петък, събота и неделя в сградата на Народното събрание.

БСП ще се отзове на поканата и ще излъчи контактна група начело с Корнелия Нинова за разговори за формиране на правителство.

След това колективните органи на социалистите ще решат какви да са последващите им действия, каза Нинова. 

„Ние, както заявихме, сме готови за диалог и смятаме, че в тази ситуация, разговорите между парламентарните групи са необходими, дори и задължителни, за да намерим най-верния път, така че да не оставим страната в следващите месеци без стабилно управление. Надяваме се, че тази първа среща няма да е последна“, подчерта тя.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви с какви условия влизат в преговорите с „Има такъв народ“.

„Много е важно на ДПС реалната му възможност да влияе върху процесите във властта върху едно бъдещо управление да бъде ограничена. Нас ще ни интересува и като първа тема, е как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос – какви цели си поставяме, политически, да бъдат реализирани от това правителство с тази парламентарна подкрепа. И едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерски съвет“, обясни той.

Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заяви категорично, че няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС. Водещи приоритети, пред които няма да отстъпят в разговорите си с партията на Слави Трифонов, ще бъдат радикална съдебна реформа, повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите още от есента.

„Реално, след като се проведат съответните дебати, решение за преизчисляване на пенсиите може да се вземе от дата, евентуално, 1 октомври. Не желаем постове, позиции. Не желаем да участваме в парцелиране на властта. Най-важна е програмата, но също така са важни и хората, които ще извършват промяната“, посочи тя.

От ДПС отказаха да коментират с какви очаквания ще отидат на срещата с „Ма такъв народ“. Мустафа Карадайъ заяви: „Има покани за срещи, които ще се случат! След срещите ще коментираме какво е било“.

Още по темата