Парламентът с последно заседание – пак скандали, принудиха МС да отидат в зала

Парламентът с последно заседание – пак скандали, принудиха МС да отидат в зала

Парламентът с последно заседание.
Депутатите трябва да гласуват дали да бъде съставена комисия относно действия, свързани с незаконни строежи на територията на парк „Росенец“. Предложението е на „Демократична България“.
Народните представители ще решават дали пенсионерите да получават по 50 лв. към пенсиите си до края на годината. Ще се гласува на първо четене и проектът на решение за възлагане на Министерски съвет осигуряването на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Вносители са Корнелия Нинова и група народни представители.
В началото на заседанието Георги Свиленски от БСП предложи целият Министерски съвет да бъде призован да дойде в пленарна зала, „за да отговори на въпросите, които българското общество очаква“. Предложението беше прието – „за“ гласуваха 116 народни представители, „против“ – 64, „въздържали се“ – 23, а след това прегласувано по искане на ГЕРБ и отново прието.
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков отговори иронично: Предлагам министрите да си подадат оставката още веднъж, ако не се явят в парламента.
Антоанета Цонева от ДБ заяви от парламентарната трибуна, че иска да се гласува комисия за „Росенец“, но председателят на НС Ива Митева отговори в последния си работен ден, че „повече правилникът не може да се нарушава“.
Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ настоя да се включат в програмата предложенията за допълнителни 50 лв. на пенсионерите.
Манолова и Вежди Рашидов се скараха и по темата за „Буджака и гълъбарника в Алепу“. Те спориха кои постройки са по-незаконни.
Депутатите от БСП скандираха „Оставка“ на председателя на парламента Ива Митева. Причината – тя отказа да допусне предложението на социалистите да продължат с Кодекса за социално осигуряване на второ четене, където бе заложено преизчисляване на пенсиите. „Освободете мястото си – дайте на зам.-председател да ръководи“. По темата Христо Иванов от ДБ поиска почивка, за да се проведе Председателки съвет. Малко преди 10 часа депутатите излязоха в почивка, а съвета се събра за заседание заради множеството процедури по начина на водене.
„Извинявам се, но това прилича на маймунарник“, коментира Христо Иванов./Новините БГ

Още по темата