България ще ползва ваксината на Janssen

България ще ползва ваксината на Janssen

Здравните власти разкриват, че планират да използват ваксината на Janssen, която е еднодозова, за по-труднодостъпни групи, като ромското население, както и където има нужда от по-бърза ваксинация, например туристическия бранш, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг заедно с директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Богдан Кирилов.
Тъй като тя е еднодозова, веднага след имунизация ще има възможност да се издава ваксинационен сертификат.
„Становището на институциите е, че може да бъде ползвана. Има риск, но броят на случаите е малък. При Janssen говорим за 1 случай на 1 милион и затова няма допълнително ограничение. Има информация от Австрия, Испания, Чехия, че стартират ваксинирането с Janssen без ограничения“, каза още доц. Кунчев.
В 26 пункта в страната ще има „зелени коридори“ за предстоящите почивни дни, ще има избор между AstraZeneca и Pfizer. Малко са количествата са на Janssen и няма да се ползват за тази цел.
Няма ограничения в ползването на препарата AstraZeneca, но се внимава при поставянето на жени под 60 години, които са имали тромботични прояви, посочи още Кунчев.
Богдан Кирилов уточни, че в следващите седмици се очаква, че ще продължава да има избор на РНК ваксина, с изключение на тази на Moderna, която все още идва в по-ограничени количества.
Решението на ваксинационния щаб е, че се препоръчва имунизацията срещу COVID-19 да се завърши с това, с което е започнала, но тези които не желаят, могат да сменят ваксините./Dariknews.bg

Още по темата