Цял клас в Бургас е под карантина заради коронавирус

Цял клас в Бургас е под карантина заради коронавирус

Ученичка от Бургас е дала положителна проба за COVID – 19, класът е под карантина. Това потвърди за „Фокус“ д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас.
„Целият клас е под карантина и ще бъде изследван в началото на другата седмица – във вторник. Лабораторията ще работи тогава, въпреки че не е работен ден. Ще бъде изследван и учителят. Епидемиолозите ще им изготвят направления по здравна каса“, посочи директорът на РЗИ – Бургас.
Състоянието на ученичката е добро, а д-р Паздеров допълни, че тя е контактно лице на член от семейството си.
Под 14-дневна превантивна карантина остават и около 40 ученици от Стара Загора, както и една от паралелките на математическата гимназия в Русе, припомня NOVA.
Продължава тестването на децата в столичното 55-то училище, които са били в контакт със заразените с COVID-инфекция учители. Всички направени, до момента изследвания са отрицателни.
В Сливен група от детска градина е поставена под карантина заради заразена с коронавирус учителка, съобщиха от пресцентъра на общината. Това е втора група от филиала на детската градина „Синчец“ в града.
Преди дни положителни проби са дали директорът и логопедът на детската градина. Тогава е била извършена цялостна дезинфекция и на двете сгради, а снощи е дезинфекцирана основно още веднъж сградата на филиала.
Във филиала има общо четири групи. От РЗИ съобщават, че няма основание към момента да се поставят под карантина другите две групи, защото няма установен случай на коронавирус, но родителите имат право да не водят децата в градината по тяхна преценка. Целият персонал на филиала ще бъде изследван и ако се установят нови случаи, ще се вземе решение какви ще са следващите действия.
От социалното министерство съобщиха днес, че, ако сте родител на дете под карантина, имате право за периода на престоя на детето у дома да излезете в платен годишен отпуск, или ако нямате възможност за такъв – в неплатен. В случай, че излезете в неплатен отпуск, може да кандидатствате в АСП за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи, обясняват от министерството.
Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с едно дете до 14 г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече деца – до 915 лв.
В случай, че родителите са контактни или заразени с COVID-19 и не могат да излизат от дома си, трябва да се свържат със съответната община и да поискат да бъдат включени в патронажна грижа. Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома.
Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина, посочват още от МТСП./Вести БГ

Още по темата