Индия: Цунами от болни от COVID-19, масови кремации

Индия: Цунами от болни от COVID-19, масови кремации

Рязък скок на заболелите от COVID-19 в Индия доведе до недостиг на кислород и лекарства, както и на свободни легла в болниците. Много пациенти са принудени да се лекуват вкъщи, а на черния пазар цените от основни лекарства и бутилки кислород скочиха в пъти, шири се и търговия с фалшиви лекарства.
Лабораториите също се задъхват и резултатите на места излизат три дни след като е направен тест.
Би Би Си разказва за мъж в тежко състояние, чиито близки в продължение на ден обикалят и търсят кислородна бутилка. В крайна сметка успяват да намерят на черния пазар за 50 000 рупии (670 долара). Обичайната цена на тази бутилка с кислород е 6000 рупии.
Медии публикуваха снимки от масови кремации на починали от ковид, като отбелязват, че паркове са били превърнати временно в крематориуми. Всеки ден умират над 2 хил. души, но се смята, че за властите вече е трудно да отчетат точни статистически данни.
В понеделник Индия за пети пореден ден постави нов рекорд на броя на заразените с коронавирус за денонощие – 352 991 случая. Резкият скок на заразените през последните дни се свързва с по-коварен индийски вариант на коронавируса. Починалите за последното денонощие са 2812 души. От началото на пандемията в страната, която е с население от 1,3 милиарда души, потвърдените случаи на зараза са над 17 милиона, а починалите са над 195 000.
Европейският съюз ще предостави помощ на Индия, като активира Европейския механизъм за гражданска защита, написа в Туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя изрази също голямото си безпокойство от ситуацията с коронавируса в Индия.
Спешна помощ на Индия – основно кислородни концентратори и апарати за белодробна вентилация, обещаха Германия, Франция, Великобритания, САЩ.
Случай на индийския вариант на КОВИД-19 е бил засечен в Гърция, предаде АФП, като се позовава на съобщение на гръцките здравни власти. Националната служба за обществено здраве обяви в съобщение, че при положителната проба за коронавирус на 33-годишна чуждестранна гражданка, която живее в Атина и е пътувала до Дубай на 4 април, става дума за първи случай на индийския вариант в Гърция. При заминаването си за Дубай жената е била с „отрицателен ПСР тест“. Жената е имала „симптоми, но не е била приемана в болница“. Сега „тя вече няма симптоми и периодът на карантината й е изтекъл“, се отбелязва в съобщението.
Днес медии съобщиха, че най-малко 52 души, около една трета от всички пътници, от един полет от Делхи до Хонг Конг са с положителен тест за коронавирус, въпреки че всички пътници са представили отрицателен тест преди качване в самолета. Става дума за полет на 4 април. Пътниците са били поставени под карантина и две седмици по-късно се оказва, че около една трета са заразени след 6.часовия полет./Вести БГ

Още по темата