ГЕРБ обвини „Демократична България”, че използва референдума за манипулации

ГЕРБ обвини „Демократична България”, че използва референдума за манипулации


Референдумът е изключително ценен инструмент на демокрацията и е цинично формация, наричаща се „Демократична България“, да го използва за манипулации в преследване на политическа идентичност. Партията цели да замаскира липсата си на идеи и алтернативни подходи в решаването на въпросите и с отпадъците, и с чистотата на въздуха. Единственото нещо, което им остава, е да игнорират всички български, скандинавски и европейски експерти и да се заиграват със страховете на хората. Това заяви председателят на групата общински съветници от ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева по повод предложението за провеждане на местен референдум с въпрос: „Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на гориво от RDF отпадъци?“.

„Дебат за зелени политики, които са във фокуса на цяла Европа – днес не се проведе. Темата за кръговата икономика също не беше на дневен ред. Ясно е, че въпросът с отпадъците винаги се политизира и е тема, която изниква, за да плаши хората преди избори или за да задържи някого активен на политическата сцена“, посочи Едрева. По думите й единствената цел на предложения референдум е симулиране на политическа активност и поредна спекулация със значима за София тема.

„Демократична България” не правят предложение за референдум, защото се интересуват от проекта за една модерна и висококачествена технология или защото ценят мнението на софиянци. Дори напротив – разпространяват манипулации и откровени лъжи”. Знак за политическо безсилие е имитацията на демокрация“, коментира общинският съветник от ГЕРБ и допълни, че „още по-голяма политическа безотговорност е да не се предлага алтернатива“.

Председателят на групата общински съветници от ГЕРБ-СДС в СОС обясни, че проектът е със защитено и осигурено безвъзмездно европейско финансиране. “Не само, че намалихме драстично депонирането на отпадъци, но и започнахме да произвеждаме суровини от тях. Пълна некомпетентност или откровена лъжа е твърдението, че инсталацията ще замърсява въздуха, който дишаме. Изграждането е стъпка към подобряване на качеството на въздуха“, уточни Едрева. Според нея проектът е важна стъпка към технологичното обновяване и стабилизиране на стратегически важното за София дружество „Топлофикация“.

„Остарели мощности ще бъдат заменени от доказано по-чиста технология, ще бъде намалена зависимостта от геополитически процеси и фосилни горива, защото ще бъде намалено потреблението на газ с по 65 милиона кубически метра природен газ годишно. Това са 65 млн. куб метра газ, която софиянци няма да плащат през сметките си за отопление. Ще спестяваме от купуване на парникови емисии, от транспортиране на произведеното гориво до други инсталации. Отделно от това спестяваме по 17 млн. лв. годишно от таксата за депониране на отпадъците, които превръщаме в гориво”, завърши тя. По думите й е изключително нелепо да твърдиш, че технология, която намалява вредните емисии, която намалява сметките за електроенергия на града, на всяко семейство – е вредна и опасна.

Още по темата