Акценти за 23-29 април от Banker Weekly

Акценти за 23-29 април от Banker Weekly


Всички водещи теми четете в изданието ни.

Планът за възстановяване е като нова кръпка на Бойкова магистрала

Прехваленият от правителството на Бойко Борисов План за възстановяване и устойчивост, от който България се очаква да получи 12.5 млрд. лв. до 2026 г., се оказа ябълката на раздора в новия парламент и отнесе сериозни критики от бизнеса. Ясно е, че документът не може да се преработи изцяло, защото гоним срокове, но може да се коригират неизпълнимите цели и да се запълнят пропуските.

Въвеждането на еврото – (над) национална цел?!

Смяната на лева с еврото върви по план. Само че по план, предложен от ГЕРБ. И е логично да се запитаме защо никой от т.нар. им опоненти не взема отношение по темата. Да не би тихомълком влизането в еврозоната да се е превърнало в национална цел? 

Най-сетне зелена светлина за Uber и у нас

След цяло десетилетие борби, най-сетне има шанс споделените пътувания да бъдат разрешени и у нас. Увереност за това дава проектът за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози (ЗАП), внесен от депутатите от „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов още втория работен ден на 45-ото Народно събрание.

Крадците викат: „Дръжте реваншистите!”

Стар номер е, когато управляващите губят властта, да се застраховат срещу евентуално разследване на техните дела, като размахват плашилото на реваншизма. През 2009 г., в края на управлението на Тройната коалиция, Сергей Станишев неведнъж плашеше своите и обществото, че зад гърба на Бойко Борисов се завръща Иван Костов , за да си отмъщава. ДПС предупреждаваше, че ще има нов възродителен процес, а след изборите – че ще „залее съдилищата, Комисията за защита от дискриминация и европейските институции с жалби, ако посегнат на техните хора”. С реваншизъм ББ плашеше през 2013-та, когато се измъкна от властта три месеца преди края на мандата.

За добро или лошо лихвите ще останат ниски

Лихвите по кредитите и депозитите ще се запазят на исторически ниски нива поне до края на 2021 година. Такива индикациите дават Българската народна банка и Европейската централна банка, което за пореден път показва как централните банки действат на принципа на скачените съдове и как политиката на ЕЦБ реално се отразява на България, поради специфичната парична и икономическа свързаност между страната ни и еврозоната.

ВАС откъсна опашката си, на ход са Гешев и Цацаров

Петгодишната „операция“, която трябваше да приключи с психическото смачкване на оръжейника Емилиян Гебрев и с поемането на бизнеса му от „правилните хора“ е напът да приключи с провал. В нея бяха впрегнати корумпирани или страхливи хора от почти всички институции и ведомства, имащи право да упражнят правителствен, регулаторен и правосъден натиск.

Сръчни юнаци от задкулисието „щипкат“ бюджетни и европейски пари

Става дума за разговор между Димитър Ламбовски и Стоян Мавродиев. Достоверността може да бъде установена по много начини, ние разполагаме с добри експерти. Например, вече е доказано, че не става дума за техническа компилация от различни разговори. Най-важното е, че един от участниците потвърди участието си в диалога. Димитър Ламбовски, герой в различни мафиотски истории още от 90-те години на миналия век, който се явява около всяко едно правителство като тъмен герой, призна, че такъв разговор е воден. Отделно сме обявили фондонабиране за сертифицирана международна експертиза на материала. Анжела Адамова и Венелин Божилов от „БОЕЦ“ пред „БАНКЕРЪ“.

Да откраднеш Джаз фестивала в Банско

„Изкуството смекчава нравите“ („Artes moliunt mores“ ) е казал в древността безсмъртния Овидий. На нашата географска ширина обаче нравите трудно се променят. И макар отдавна да живеем в 21 век, похватите са си все така „древни“ – груби и несъвместими с изкуството.

Ревизор до Ревизоро, резултати – нулеви

Промяната на „Модела“ започва с ревизия на управлението на Бойко Борисов. С този лозунг т. нар. Партии на протеста влязоха в Народното събрание, а системните им „посестрими“ БСП и ДПС смятат да позачистят имиджа си. От лапването на големия властови залък до изпълнението на казаната голяма дума обаче пътят може и да е осеян с добри намерения, но си е стръмен и… много коварен.

 

 

 

 

 

 

Още по темата