Нарочените за оставка Горанов, Караниколов и Маринов са в отпуск

Нарочените за оставка Горанов, Караниколов и Маринов са в отпуск


Тримата министри, чиито оставки бяха поискани преди дни от премиера Бойко Борисов са в отпуск и не присъстват на дебатите по петия вот на недоверие. От пленарната зала отсъства и самият министър-председател, който още е в Брюксел, където продължава срещата на евролидерите за  бюджета на ЕС и фонда за възстановяване. 

От БСП поискаха прекъсване на дебатите по вота на недоверие до пристигането на тримата министри и на премиера Борисов. Председателят на парламента Цвета Караянчева отхвърли искането и потвърди, че те са в отпуск. 

На 15 юли Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. В официалното съобщение на ГЕРБ се казваше, че той е взел това решение след среща с областните координатори на партията. По време на заседанието координаторите на партията са поискали от Борисов освобождаването на тримата министри с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

В позиция на правителствената пресслужба бе уточнено, че „Министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов декларираха пред премиера Бойко Борисов готовност да подават своите оставки незабавно. Тримата министри ще входират съответните документи за това още утре (16 юни – бел. ред)“. Това обаче не се случи. Поне не и официално.

Обещанията на управляващото мнозинство са за „голям ремонт“ на кабинета. Например правосъдният министър Данаил Кирилов изрази готовност да подаде оставка. „Винаги съм готов с оставка“, заяви Кирилов пред журналисти на влизане в сградата на Народното събрание. Той уточни, че спазва забраната на премиера да не пуска статуси във „Фейсбук“.

Още по темата