Народното събрание прие образователната стратегия до 2030 г., БСП я разкритикува

Народното събрание прие образователната стратегия до 2030 г., БСП я разкритикува


Мнозинството в Народното събрание подкрепи стратегията на правителството за развитие на висшето образование за периода 2021 – 2030 година. Тя предвижда образователната степен бакалавър за определени специалности да се придобива не за 4, а за 3 години. БСП отказа да я подкрепи и я окачестви като „формална“.

Висшите училища се насърчават да завишат изискванията за учене и да провеждат целенасочени политики към младите преподаватели. В негативен план се отчита, че няма мотивация за наемане на млади преподаватели и в момента хората над 60 години са около 23 на сто от преподавателския състав.

Предлага се един преподавател да акредитира само един университет.

Залага се срокът за получаване на бакалавърска степен да е три години за определени специалности, като се посочва, че в много държави в Европа четири години продължава обучението само по някои специалности.

От БСП остро критикуваха стратегията. Депутатът проф. Иво Христов заяви: „Това е онова посредствено блато, което става все по-характерно за огромни сфери от нашия живот“.

Образователният министър Красимир Вълчев се съгласи с част от критиките, но отчете и редица достойнства на бъдещата стратегия – безспорна цел е качеството на висшето образование, а преподавателите ще са в основата му.

„За съжаление през тези години на конкуренция за нерационален прием, ако преподавател изисква от студента всяка седмица да прави по два проекта и да чете 3 книги, а не да ходи от сесия на сесия и от изпит на изпит да учи, то тогава много по-вероятно е да имаме качествено висше образование“, каза Вълчев.

Още по темата