Враждуващите сили в Либия подписаха примирие

Враждуващите сили в Либия подписаха примирие


Главните враждуващи страни в Либия подписаха в Женева споразумение за примирие, съобщи днес пратеникът на ООН за Либия Стефани Уилямс, цитирана от ДПА.

Тя поздрави представителите на премиера Файез Серадж и генерал Халифа Хафтар за успешното приключване на преговорите и каза, че за това е била необходима „голяма смелост“. „Надявам се това споразумение да сложи край на страданията на либийския народ“, добави Уилямс.

Четвъртият кръг на военните преговори във формат „пет плюс пет“ започна в понеделник между делегации на подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие и на т.нар. Либийска национална армия на Хафтар.

Този формат бе установен след конференция в Берлин на 19 януари за договаряне на споразумение за дълготрайно спиране на огъня.

Тазседмичните военни преговори в Женева предшестват политически форум, който ще бъде организиран в Тунис през ноември, отбеляза Асошиейтед прес.

Международно признатото правителство в Триполи е подкрепяно от Турция, а базираните на изток сили на Хафтар – от Русия, Египет и ОАЕ.

Още по темата