Колев разкри за потенциални спонсори, включително генерален: Невъзможно е да загубим лиценза за този сезон! (ВИДЕО)

Колев разкри за потенциални спонсори, включително генерален: Невъзможно е да загубим лиценза за този сезон! (ВИДЕО)

Изпълнителният директор на „Левски“ Павел Колев разясни, че клубът може да загуби лиценза си за участие в европейските клубни турнири, но не за сезон 2020/2021, а за следващата кампания – 2021/2022.
По-рано през деня кандидатът за член на Надзорния съвет на „сините“ от квотата на феновете – Петър Ганев, каза в предаването „Тази сутрин“, че клубът от стадион „Георги Аспарухов“ може и да не покрие изискванията на УЕФА, ако не погаси задължения към футболистите, персонала и други клубове в размер на 2 седмици.
Според Колев, лиценз се издава на базата на финансовите данни за 2019 г. Съществува и вариант УЕФА да задължи клуба да плати дължимите суми, но тогава може да се договори отсрочка.
„По принцип е възможно, но е много трудно, да не кажа невъзможно, да стане за този сезон 2020/2021. Този лиценз се издава на база на финансовите резултати на клуба за 2019 г. Там сме подали документи и очаквам съвсем скоро да получим лиценз, както за евротурнирите, така и за българското първенство. Не мисля, че е възможно. Следва и друга процедура – ако към 30 юни 2020 г., след 2 седмици, „Левски“ все още има непокрити задължения към персонал и към други футболни клубове, тогава органът на УЕФА, който се занимава с финансов контрол на клубовете, е възможно да ни наложи наказание, за това, че имаме непокрити задължения към персонал и други клубове. Едно от изискванията на финансовия феърплей е да нямаме такива задължения към определена дата. И след това да ни лишат от участие в следващия сезон на европейските клубни турнири, за който клубът се е класирал по спортни резултати. Съответно ще има и гратисен период, в който ние бихме могли да покрием тези задължения. Ако ги покрием, ще си възстановим лиценза. „Левски“ мина през тази процедура в края на 2018 г. – началото на 2019 г. Тогава успяхме да платим навреме и всичко беше наред“, заяви Колев пред bTV.
В момента „Левски“ дължи на клубове и персонал малко над 3 млн. лева. На футболистите са изплатени заплатите до февруари, като скоро клубът ще им дължи 3 заплати, а те продължават да имат възможност да разтрогнат договорите си. До момента такива индикации от тях няма. Водят се разговори за трансфери, но няма нищо конкретно.
„Сумата никак не е малка. Аз участвах в изплащането на предходния такъв дълг. Тогава беше около 1,8 млн. лева. Основната част от сумата се натрупа в последните 4 месеца и тя се дължи на неплатените заплати, данъци и осигуровки. Имаме един падеж на плащане по трансфер на футболист от чужбина. За сега имаме добра комуникация с клуба, на който дължим пари. Колкото и да ни е добра комуникацията, те имат пълното право да ни стопират към 30 юни тази година. Другото задължение е към български клуб за футболист, който привлякохме миналото лято и там предполагам ще се водят други разговори. Като цяло съм оптимист. Предполагам, че няма да се стигне до наказание“, каза още Колев.
На стадион „Георги Аспарухов“ продължава тежката финансова криза, която започна след приетите промени в Закона за хазарта в началото на 2020 г. Те засегнаха основния спонсор на тима – фирма за лотарийни игри, собственост на бизнесмена Васил Божков. След това българската прокуратура повдигна на Божков и бившия собственик на акциите на „сините“ Георги Попов обвинения, като двамата в момента са в Дубай.
Преди седмица собственик на 86,6% от клуба стана голмайстор номер 1 в историята на тима Наско Сираков. Той веднага прехвърли 35% от акциите на баскетболния треньор Константин Папазов.
След като останаха без основен спонсор, „сините“ продължават да водят преговори с фирми, които да рекламиран на стадиона или върху екипите. Колев заяви, че в момента в напреднал етап са разговорите за сключване на договор с компания, която обаче няма да стане основен спонсор на тима.
„Оптимист съм заради мобилизацията на левскарската общност. Хората направиха достатъчно, за да кажем, че сме най-популярният футболен клуб в България. И през тези три месеца интересът не е спирал и придобива някакви конкретни измерения по отношения на бъдещи рекламодатели в „Левски“. Надявам се до седмица – две да има подписани рекламни договори, които да осигурят някакви свежи парични постъпления. Водим разговори с две компании. С едната сме на фаза проектодоговор. С другата разговорите са в по-начална фаза. Важно е от кога ще влезе в сила договора. На този етап поне аз не съм водил разговори за генерален спонсор. Мисля, че има интерес и към тази позиция, но това със сигурност ще стане през следващия сезон“, заяви изпълнителният директор.
Колев е категоричен, че остава на „Герена“ въпреки кризата. На първата си пресконференция като мажоритарен собственик, Наско Сираков заяви, че не е обмислял смяна на този пост.
„На този етап си изпълнявам задълженията абсолютно нормално и така ще бъде със сигурност до Общото събрание на 17 юли. Не знам защо съм толкова интересен. Моята позиция не се е променила. Още преди смяната на собствеността декларирах, че новият собственик има право да направи екип, с който да работи. Ако той иска да работи с мен, ще седнем, ще говорим и нещата ще се изяснят. Ситуацията ми като изпълнителен директор не ми позволява аз да стана и да си тръгна, дори нещо да не ми харесва. Не съм си го и помислял. Това, което преживяхме за 3 месеца с колегите, ми отнема моралното право да си тръгна, дори да имам тази възможност. Най-малкото защото минахме през много перипетии и продължаваме да се борим за оцеляване. Мисля, че имам морално задължение към хората, с които работя в екип тук да остана, докато нещата се нормализират поне“, заяви той.
Ако „Левски“ продължи да не обслужва финансовите си задължения, то ръководството трябва да подаде молба за несъстоятелност. Според Колев, това няма как да се случи преди Общото събрание, насрочено за 17 юли.
„Този въпрос си стои отворен. Поне до Общото събрание на 17 юли, стъпки в тази посока няма да се предприемат. До колкото съм запознат, има отворена възможност за продажба на определен процент от мажоритарния пакет акции, което също би могло да осигури средства за клуба в тази критична ситуация и бъдещ ангажимент за приходната част на бюджета. Не съм запознат дали се водят такива разговори“, каза той.

Още по темата