Поредна вечер на антиправителствени протести

Поредна вечер на антиправителствени протести


Антиправителствените протести продължават с акции пред телевизии тази вечер.

Четвърто издание на т. нар. „Гражданска панорама“ е организирано пред сградата на Българската национална телевизия в София. Инициатор на проявата е гражданското движение „Боец“. Стана традиция демонстранти да причакват гостите на водещия на предаването „Панорама“ Бойко Василев.

Още една демонстрация  – пред Парк-хотел „Москва“ в солидарност с Телевизия „Евроком“, която стана обект на проверки от приходната агенция и ДАНС, беше обявена тази вечер.

Журналистите в медията твърдят, че причината за протестите са позиции срещу премиера и главния прокурор, изказвани в предаванията.

Шатрата, от която вече четвърти петък пред БНТ сдружение „Боец“ провежда своята „Гражданска панорама“, бе изградена малко след 18:30 часа, когато започнаха да се събират участниците в протеста. Лидерът на „Боец“ Георги Георгиев обясни пред „БНР, че тази вечер „Гражданска панорама“ се организира в две части.

Първата е посветена на защитата на свободата на словото и в подкрепа за телевизия „Евроком“, която, каза Георгиев, е мишена на репресии от страна на държавните институции и „бухалки“.

Втората част е подобна на обзор на седмицата с всички най-важни теми. За гражданското общество. Водещ на „Гражданската панорама“ е журналистът Калин Манолов. Сред присъстващите са активистите Димитър Пецов и Иво Божков. Има представители и на протестиращите студенти.

Думата взе Димитър Пецов, журналист от Силистра, който каза, че преди дни е бил задържан с четири вида наркотици, въпреки че, той подчерта: „Никога през живота си не съм употребявал или разпространявал наркотици“.

„Подкрепа в тази ситуация, при която тече и разследването, ми оказа именно Телевизия „Евроком“. Гражданите на Силистра също ми оказват подкрепа, но те получават заплахи за тази подкрепа“, каза Пецов. Според него има опити той да бъде „сготвен“ , като това , по думите му, очаквало всички като него, които се борят за истината.

Протестната „Гражданска панорама“ към момента протича спокойно и без напрежение. Тя ще продължи до 20:00 часа.

Иначе за 107-ми път протестиращи се събират в т. нар. триъгълник на властта – между президентството, Министерския съвет и Народното събрание (бившия Партиен дом). Техните искания остават непроменени – оставка на правителството, начело с Бойко Борисов, и на главния прокурор Иван Гешев, служебен кабинет и провеждане на честни предсрочни избори. В по-късните часове вероятно те ще направят шествие по бул. „Цар Освободител“ и по традиция ще блокират за кратко Орлов мост.

Във вчерашния 106-ти ден на антиправителствени протести в демонстрациите се включиха и студенти от четири университета, които преди това простираха срещу правителството и главния прокурор пред Ректората на Софийския университет.

Още по темата