Франция и България настояват за разследване по случая с Навални

Франция и България настояват за разследване по случая с Навални


Франция обяви днес, че срещу руския опозиционер Алексей Навални е било извършено престъпление и поиска от руските власти бързо и прозрачно разследване, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Франция изразява дълбоката си тревога от този престъпен акт, извършен срещу водеща фигура в руския политически живот“, заяви в комюнике Министерството на външните работи. Според Париж „отговорните за това деяние трябва да бъдат идентифицирани и дадени на съд“.

С позиция по въпроса излезе и българското Министерство на външните работи. В съобщение на сайта на ведомството се призовава руските власти да проведат незабавно, независимо и обективно разследване.

„Изключително сме обезпокоени от предварителните резултати от изследванията на Алексей Навални в болницата „Шарите“ в Берлин, които показват следи от отравяне на руския опозиционен лидер“, се казва в съобщението.

По-рано днес от Кремъл определиха твърденията на германските лекари за отравянето на опозиционера Алексей Навални като прибързани и не виждат повод за започване на разследване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази недоумението си от това, че лекарите в Германия бързат да употребят думата „отравяне“. Според него това е била първоначалната версия и на руските лекари, но те не са установили конкретно вещество.

Германската болница „Шарите“, където е приет за лечение руският опозиционер Алексей Навални, съобщи вчера, че според изследванията той е бил отровен. След това и канцлерката Ангела Меркел призова Москва да разследва случилото се с един от най-известните критици на Кремъл.

Навални приподна миналата седмица по време на полет от Томск за Москва, след което негови съратници заявиха, че може да е бил отровен. Впоследствие бе транспортиран за лечение в Берлин.

Още по темата