Посланик Ангел Чолаков връчи акредитивните си писма на

Посланик Ангел Чолаков връчи акредитивните си писма на


Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Анкара Ангел Чолаков е връчил акредитивните си писма на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от Министерството на външните работи. 

На състоялата се в президентския комплекс „Бештепе“ официална церемония са присъстваха висши представители на турската администрация и служители от състава на дипломатическата мисия на Република България в Турция.

По време на разговора с държавния глава на Турция след церемонията по връчване на акредитивните писма са били отбелязани традиционно приятелските отношения с акцент върху големия потенциал пред търговско-икономическото ни сътрудничество. Бил е подчертан и съвместният принос за гарантиране на стабилността на Балканския полуостров, който се явява и модел за регионално сътрудничество.

Посланик Ангел Чолаков ще замени на този пост г-жа Надежда Нейнски, чийто мандат изтече в края на миналата година.
Ангел Чолаков, който е бивш съветник на премиера Бойко Борисов, бе посланик на България в Париж, откъдето е пристигнал директно в турската столица.

 

Турция

е най-големият ни търговски партньор извън страните от Европейския съюз. За дванадесетте месеца на миналата година експортът за южната ни съседка е на стойност 3.49 млрд. лева като намалява със 17.9% спрямо 2019-а. Вносът у нас е бил за 4.24 млрд. лева или с 1.3% по-малко стоки са влезли у нас. 

Стокообменът е за 7.73 млрд. лева, което е  логично предвид многото турските фирми, които имат бизнес у нас. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост са привлекли голяма част от тези пари. Има вложения и в туризма.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Турция в България към януари 2020 г. са в размер на 920.1 млн. евро.

През първо тримесечие на 2020 г. потокът турски инвестиции в България е в размер на 18.6 млн. евро. През второ тримесечие на 2020 г. са извършени нетни плащания в размер на -0.7 млн. евро. През трето тримесечие на 2020 г. потокът турски инвестиции в България е в размер на 14.2 млн. евро.

Интересът на турските фирми в България е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура на страната ни, а също към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор.

Съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части – сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство.

Перспективните направления за сътрудничество между България и Турция са в изграждането на смесени предприятия, участието на турски фирми в големи инфраструктурни и строителни проекти, както и сътрудничество в туризма.

През последните години над 600 хил. турски туристи покещават нашата страна, а над милион нашенци пък почиват в Турция. 

Още по темата