Ниска избирателна активност на частичните избори в Септември и Стрелча

Ниска избирателна активност на частичните избори в Септември и Стрелча


В 13 области на страната се провеждат частични местни избори за кметове на общини, включително и на Стрелча и Септември, и за кметове на кметства в 19 населени места. Това е първият вот в страната на фона на пандемията от Covid-19. В общинската избирателна комисия в Стрелча постъпи сигнал, че кметският наместник на село Дюлево извозва неправомерно избиратели до урните.

Председателят на ОИК Нонка Спасова заяви, че сигнала е неоснователен, тъй като „кметският наместник има персонална заповед от бившия кмет на Стрелча. Тя е точно затова – да организира извозването на такива хора с увреждания“.

И докато в Стрелча към момента са гласували над 28 процента, изборът в Септември преминава при ниска избирателна активност, гласувалите са под 14 процента. Обяснението е, че кандидатът е един. Изборите преминават при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

В две села във Варненска област – Брестак, община Вълчи дол и Бозвелийско, община Провадия, се провеждат избори за кметове. В село Брестак кандидатът за кмет е един, а в Бозвелийско претендентите са двама.

325 избиратели от общо 1032 са гласували към 15 часа в най-голямото село в Провадийско – Бозвелийско. Ситуацията там е спокойна, хората гласуват в три секционни комисии, едната от които е мобилна. Няма сигнали за нарушения в изборния ден, три жалби са подадени за агитация в електронни сайтове в деня за размисъл, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Преобладаващото население в Бозвелийско е ромско, голяма част от местните са в чужбина, коментира Стефан Савов, който отговори на въпроса на кореспондента на БНР Даниела Стойнова дали има опити за купуване на гласове сред ромите.

В село Брестак, община Вълчи дол, също не са регистрирани нарушения.

Още по темата