Министър Сачева с много важни новини за локдауна у нас

Министър Сачева с много важни новини за локдауна у нас

Предвижда се стъпаловидно, внимателно управление на процесите на отваряне, за да задържим резултатите до момента и не се обсъжда затваряне до изборите.
Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред NOVA. „Тази седмица предстои да обсъдим темата как ще продължим. Говорим да започне поетапно разхлабване на мерките. Възможно е да има стъпково разхлабване – на всеки две седмици да отпада по някоя мярка.
Има предложение да започне разхлабване на мерките първо в зимните курорти, защото сезонът приключва. От средата на месец февруари това може да стане и за ресторантите и заведенията на територията на големите градове.

За моловете също може би ще продължат рестрикциите. Трябва да задържим и затвърдим резултатите възможно най-дълго”, подчерта тя.
Сачева коментира и консултациите, които проведе президентът Румен Радев във връзка с предстоящите избори. „Процесите на консултациите бяха закъснели и организирани по странен за мен начин. Бяха поканени партии, които са в процес на заличаване, както и политически субекти, които дори не са партии. Преговорите преминаха по доста странен начин”, заяви тя. „Всички по-малки извънпарламентарни играчи настояваха за предсрочни избори, т.е. те са били готови за избори и на по-ранна дата”, каза още Сачевва. Затова, по думите й, нямало как да са ощетени от датата 4 април.
Социалният министър коментира и доставките на ваксината срещу коронавирус. Посочи, че властите са се опитали да бъдат максимално разумни и балансирани във всяко свое решение. „Добре известно е и че към момента има доста хора, които се притесняват от ваксинацията. Тези, които имат желание да бъдат имунизирани и са в етапите на ваксиналния план, получават своите дози”, категорична беше Сачева. Тя допълни, че в някои държави хората, получили първа доза от ваксината, няма да могат да си поставят втората навреме./ Вестник Марица

Още по темата