Екзитпол: СДПГ печели изборите в Рейнланд-Пфалц, а

Екзитпол: СДПГ печели изборите в Рейнланд-Пфалц, а


Парламентът на Баден-Вюртемберг в Щутгарт.

Социал-демократическата партия на Германии (СДПГ) очаквано победи на изборите във федералната провинция Рейнланд-Пфалц, получавайки 34.5%, Христиан-демократическият союз заема второто място с 26%, което е най-лошият резултат на партията в този регион. Такива са първите данни от екзитпола на телевизионния канал ARD, публикувани веднага след затварянето на избирателните бюра в неделя.

Дясната „Алтернатива за Германия“ събира 10.5% (през 2016 година тя имаше 12.6%), либералната Свободна демократическа партия е с 6.5% (6.2% на предните избори), „зелените“ – с 8.5% (при 5.3% през 2016-а), „Свободните избиратели“ – с 5.5%, левите не успяват да преодолеят петпроцентовата бариера.

Сега в Рейнланд-Пфалц управлява коалиция от СДПГ, „зелените“ и либералите. Те съхраняват шансовете си да продължат да работят в този си състав.

ХДС за последен път е печелил изборите тук през 1987 година. Социал-демократите са на власт в тази провинция от тридесет години.

Екзитпол: „Зелените“ побеждават на изборите в Баден-Вюртемберг

„Зелените“ побеждават на изборите в германската провинция Баден-Вюртемберг, събирайки 31% от гласовете, Христиан-демократическият съюз заема второто место с 23 процента. Такива са първите данни от екзитпола на телевизионния канал ARD, публикувани веднага след затварянето на избирателните бюра в неделя.

Дясната „Алтернатива за Германиа“ събира 11.5% гласовете (на миналите избори имаха 15.1%), либералната Свободна демократическа партия е с 11.5% (8.3% на предните избори), социал-демократите са с 12% (12.7% преди пет години), левите отново не влизат  в регионалния парламент, след като получиха само 3.5% от гласовете.

ХДС показва един от най-лошите резултати в  западната част на страната. Преди пет години христиан-демократите получиха 27% от гласовете.

Сега в тази провинция на власт е коалиция между „зелените“ и ХДС. Те имат достатъчно гласове, за да запазят действащия състав на правителството.

 

Резултатите още не са окончателни

и ще бъдат коригирани в следващите часове. Според резултатите от гласуването ще бъде определен съставът на Ландтага (регионалния парламент) в двете федерални провиции, а също така и ще се сформират правителствата в тези региони.

Още по темата