Путин: Няма да допуснем атаки срещу суверенитета ни

Путин: Няма да допуснем атаки срещу суверенитета ни


Руският президент Владимир Путин заяви по време на среща с лидерите на парламентарните фракции в сряда, Русия няма да позволи външна намеса в парламентарните избори и атаки срещу суверенитета на страната.

„Ние сме длъжни да защитим избора на хората от всякакви опити за външна намеса. Не можем и няма да допуснем никакви удари по суверенитета на Русия, по правото на нашия народ да бъде господар на своята земя“, подчерта Путин, цитиран от ТАСС, и допълни, че всички парламентарни фракции демонстрират общи подходи по този въпрос.

„Очаквам, че те ще продължат да заемат твърда и уверена държавна позиция. Смятам, че такова патриотично сближаване е необходимо, особено за водещите партии, които имат свои собствени традиции, идеология и реално влияние в обществото“, подчерта Путин и настоя да се работи не само с поддръжници, но също с опоненти и с политически неутрални граждани. 

Той подчерта факта, че изборите за Държавната дума през есента трябва да се проведат на състезателна основа. „Всички сме заинтересовани изборите да се проведат открито, честно, достойно, на силно конкурентна основа“, каза той, като посочи, че това е важно както за парламентарните партии, така и за силите, които не са представени в Държавната дума, които планират да вземат участие в изборите.

„До края на тази сесия ние планираме да завършим работата си върху промените в Конституцията“, заяви Владимир Володин, председател  на Държавната дума.

Той обясни, че нормативните актове, свързани с реформите в основния закон, са били приоритет на депутатите. „Безспорно е, че ние трябва да отговорим на волеизявлението на гражданите, които подкрепиха промените в Конституцията. В тази насока ние приехме 22 закона и поправки в 155 нормативни акта“, е посочил още той.

Руските граждани участваха в  допитване, провело се между 25 юни и 1 юли 2020 г., на което с огромно мнозинство ободриха предложените от руския президент промени в Конституцията. Една от реформите е била така нареченото зануляване на мандатите на държавния глава. Според тази промяна Путин може да се кандидатира за Кремъл и след 2024 г., когато изтича неговият втори и последен президентски мандат.

Още по темата