Обявяват нова мярка за малките фирми през август

Обявяват нова мярка за малките фирми през август

Нова мярка в подкрепа на малките и средните предприятия ще бъде обявена на 17 август. Тя ще е с ресурс от 9 млн. лв., като се очаква средствата по нея да бъдат изплатени до края на годината. Това каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на изслушването си в НС днес.
Новата ваучерна схема ще улеснява достъпа на малки и средни фирми до цифрово ноу-хау и технологии, свързани с доставчиците на услуги в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Оценяването на програмата ще е на 18 септември.
По време на изслушването стана ясно, че днес следобед Борисов ще се срещне с министъра на транспорта Росен Желязков. Двамата ще обсъдят мярка за подпомагане на превозвачите с ресурс 30 млн. лв.
Бюджетният пакет от мерки е за 1.1 млрд. лв. 735.5 млн. лв. от тях са за социални мерки, а други 431.4 млн. лв. – за икономически. Извън него има и втори пакет, подкрепен от еврофондове.
Те са насочени към публични инвестиции в икономиката под формата на заеми и грантове. Финансирането е в размер на 1.8 млрд. лв. Борисов заяви, че в икономическото министерство предвиждат допълнителни мерки за насърчаване на частните инвестиции. “Амбициите ни са до края на годината да сертифицираме инвестиции за около 1 млрд. лв.”, каза ресорният министър. Една от мерките е свързана именно със Закона за насърчаване на инвестициите.
За да бъдат насърчени инвеститорите, ще се използва пакет от 18.5 млн. лв. Те ще са допъленени със 7.5 млн. лв. от националния бюджет. Очаква се 56 предприятия, изпълняващи инвестиционни проекти за 727 млн. лв., да бъдат подпомогнати. Това са инвеститори, стартирали своята работа през последните 2 години. Мерките, които ще бъдат изпълнени, са както за инфраструктура, така и за осигуровки. От началото на годината са сертифицирани 14 проекта за 305.2 млн. лв., които могат да разкрият близо 2 500 нови работни места.
Други 200 млн. лв. ще бъдат пренасочени от грантово финансиране през търговските банки и ББР към кеш грантово финансиране на икономиката. “Очакваме процедурите да бъдат разработени съвсем скоро, заедно с работодатели и синдикати, и да бъдат обявени през септември”, каза Борисов.
Програмата за микро и малки предприятия за 143 млн. лв. предстои да бъде с увеличен бюджет. Идеята е той да се качи до 210 млн. лв., като до момента са усвоени 30 млн. лв. “Съвсем скоро средствата ще стигнат до най-засегнатите предприятия”, заяви Борисов.
Средните фирми пък ще бъдат подкрепени с процедура за 200 млн. лв. Крайният срок за кандидатстване е 24 август. По програмата за портфейли гаранции, с която фирмите могат да взимат гарантиран заем до 300 хил. лв., ще бъде ускорена. До момента по нея са усвоени 9 млн. лв. от общо наличен ресурс 500 млн. лв. 56 млн. лв. са усвоени от безлихвени кредити, като остават 146 млн. лв. за усвояване. Очакванията са до края на октомври програмата да е изпълнена. От програмата на Еврокомисията “ReactEU”, България може да получи до 400 млн. лв. през следващия програмен период./Вестник Монитор

Още по темата