В новия брой на в. „БАНКЕРЪ“ четете

В новия брой на в. „БАНКЕРЪ“ четете


Тежки пробойни в ковчега на НОИ

Държавният осигурител не може да покрие изплащаните пенсии с постъпващите пари от осигуровки. Причините са основно две – демографска катастрофа и ниска събираемост. Пробойната се запушва с вноски от държавния бюджет. Премиерът Борисов може да ви обясни, че той ги дава. Но това са пари на данъкоплатците! Нашите пари, които сме дали за краткосрочно управление на държавата.

Бял дим над Гаранционния фонд

На общо събрание на фонда единодушно за нов председател беше избран Максим Колев. Той е шеф на „Нова инс“, част от групата на VIG в България, чиято най-голяма компания тук е „Булстрад Виена Иншурънс Груп“. Мълвата говори, че лобирането в негова полза е изцяло заслуга на Недялко Чандъров – първия човек на австрийската група у нас.

Защо ги търпяхме толкова дълго?

Десет на сто от пълнолетното българско население – това е реалната подкрепа за ГЕРБ и ББ, и то не от преди шест месеца, а доста по-отдавна. Тези десет процента са социалната база на уникалната българска диктатура на простотията – клиентелата, която с „чиста съвест” и по силата на разбираем (макар и напълно неприемлив) интерес иска този режим да се задържи колкото е възможно по-дълго.

Вотът „на кантар“ подлуди финансовите пазари 

Уникалната способност на президента Доналд Тръмп да твори хаос зарази и финансовите пазари, които от началото на седмицата „обикаляха“ безцелно в очакване на резултатите от вота на 3 ноември. Ден след изборите, когато стана ясно, че няма да има „синя вълна“ за демократите, щатската валута поскъпваше при обявяването на всеки спечелен колебаещ се щат.

Личният фалит вещае мъка за кредиторите

Според проекта неплатежоспособност ще е налице тогава, когато едно лице има задължения на стойност не по-малко от пет минимални заплати (3200 лв. от догодина), които не може да погасява и е спряло плащанията си за повече от три месеца. Законът изисква обаче и добросъвестност на длъжника – да не е бил осъждан за престъпления срещу кредиторите, да не е дарявал или продавал на близки свое имущество в тригодишен период.

Вместо пари за икономиката – цяла година хвалби за излишъци

Прогнозите за развитието на икономиката, които са заложени в бюджета, няма как да се сбъднат. Основната пробойна вече е, че макроикономическият сценарий е твърде оптимистичен. Има алтернативен сценарий, но при него по никакъв начин не е посочено как сценарият е обвързан с приходите и разходите. Доц. Петър Чобанов, директор на Института по икономика и политики към УНСС, пред „БАНКЕРЪ“.

В криза трябва да се подпомагат пряко пострадалите и бизнесът

Повечето от разходи на държавата, включително вредно похарчените средства за въоръжаване, са ненужни в условията на криза. Тези разходи не подкрепят националната икономика за бързо излизане от кризата, не увеличават БВП и не водят до трайно повишаване на доходите. Заложените в проектобюджета харчове не са насочени към ръст на икономиката. Васил Велев, председател на АИКБ, пред „БАНКЕРЪ“.

Плащаме 500 лв. за номерата на старите си коли

Когато човек продаде старата си кола и пожелае да запази регистрационните си табели за новия си автомобил, ще трябва да плати за услугата 500 лева. В противен случай номерата заминават при новия сайбия на МПС-то. Защо е тази сума – никой не знае. А и в доклада на вътрешния министър Христо Терзийски не се казва и половин дума по този въпрос. Записано е, че толкова струва административната услуга, и туй то!

 

 

Още по темата