Ангелов: Навлизаме в сериозна фаза на епидемията

Ангелов: Навлизаме в сериозна фаза на епидемията

Възмутен съм от неспазването на мерките. Страната ни навлиза в сериозна фаза на епидемията. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на здравните власти за разпространението на COVID-19.
„Носенето на маска на закрито е мярката, която спасява човешки животи и намалява броя на пациентите, които имат нужда да постъпват в лечебни заведения. Следващата мярка е социалната и физическата дистанция. Да се избягват събиранията, струпванията на публични места и да се ограничат пътуванията, ако не са крайно необходими“, заяви министърът.
„Още в самото начало на епидемията говорихме, че процентът на положителните случаи през есента ще се увеличи.  В тази ситуация най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за близките си, които можем да предпазим“, призова той.
Здравният ни министър отбеляза още, че страната ни има достатъчно количества от лични предпазни средства.
Днес пристигат още 1700 флакона „Ремдесивир“, които са част от договорената доставка за България за ноември. Следващата седмица се очакват още над 4 300 флакона.
„При прилагането на даден медикамент винаги лекарят преценява ползата и риска от него. В терапевтичните схеми съществуват и други препарати освен „Ремдесивир“. Лечението с него става по критерии, които са одобрени и изпратени до всички лечебни заведения, а днес отново ще бъдат изпратени до тях“, каза министър Ангелов.
„Всяко едно лечебно заведение от началото на пандемията до момента работи по протоколи, които са достъпни в цял свят и са доказали своята ефикасност към момента“, допълни той.
Костадин Ангелов изрази надежди Европейската комисия успешно да приключи договарянето на ваксините срещу COVID-19 и през месец април те да бъдат у нас, достъпни за гражданите, които имат желание да си ги поставят.
Ситуацията с лечебните заведения
„Ннатискът върху болниците в София е много голям“, заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Пирогов“ е едно от лечебните заведения, което вече осъществи и направи 200 легла за средно тежки пациенти и увеличи броя на леглата си за интензивните пациенти, които се нуждаят от реанимация“, допълни още той.
„Искам да благодаря на всички граждани, които спазват мерките и които наистина разбраха какво е да има този сериозен натиск върху болниците и върху нас и ни помагат по този начин“, посочи Балтов.
Той отново припомни още при първите симптоми на неразположение като леко повишаване на температурата, мускулна слабост, подобна на мускулна треска, да си останем вкъщи.
„Не ходете на работа. Поне 1-2 дни стойте вкъщи. Ако неразположението се засили, потърсете личния си лекар, а ако нямате такъв, може да се обърнете към специалисти в РЗИ“, посочи Балтов.
Според него трябва да има диференциране при лечението на заразените пациенти.
„В момента натискът върху болниците, които извършват триаж, който може да бъде направен от личните лекари, е огромен. Ако личният лекар поеме отговорността и поеме лечението на пациентите, които не са в тежко състояние, буквално от първия ден до момента, в който те имат нужда от лечение в болница, това много ще ни облекчи“, отбеляза директорът на „Пирогов“./ Вести БГ

Още по темата