Националната гвардия на САЩ е в Минеаполис

Националната гвардия на САЩ е в Минеаполис

Националната гвардия беше разположена в град Минеаполис, американския щат Минесота, където, след смъртта на невъоръжен чернокож при полицейски арест, за поредна вечер стотици излязоха на протест. 46-годишният Джордж Флойд почина в понеделник. Видео записи показаха как той се бори за въздух, докато бял полицай коленичи върху врата му.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет осъди случая и призова американските власти да предприемат „сериозни мерки“ за слагане край на тези „убийства“ на афроамериканци. Бачелет каза още, че разбира гнева и бурните протести на граждани на Минеаполис, но ги призова да протестират мирно.

Протестите в града се провеждат за трета поредна нощ. Полицейският участък, в който са работили обвинените за инцидента полицаи, беше опустошен и подпален от демонстранти. В сряда полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, които разграбваха магазини.

Протести бяха организирани и в Чикаго, Лос Анджелис и Мемфис. Убийството разпали допълнително гнева, натрупан заради други убийства от полицаи на чернокожи американци, включително последните случаи с Ахмауд Арбъри в Джорджия и Бриона Тайлър в Кентъки. Губернаторът на Минесота Тим Уолц активира вчера националната гвардия на щата по молба на кметовете на Минеаполис и съседния град Сейнт Пол, като обяви положението за „извънредна ситуация в мирно време“.

По думите му, кражбите, вандализмът и подпалването на обекти от предишната нощ са довели до нанасянето на щети на много бизнеси, включително и такива, които са собственост на малцинства. Смъртта на Джордж Флойд трябва да доведе до правосъдие и системни промени, а не до още смърт и унищожение, каза още Уолц и призова протестите да останат мирни. Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей призова да бъдат повдигнати обвинения срещу полицая, който е бил заснет да натиска врата на Джордж Флойд. Четиримата полицейски служители, участвали в ареста, вече бяха уволнени.

Източник: Cross.bg

Още по темата