Борисов се похвали с „пореден финансов инструмент за възстановяване на бизнеса“

Борисов се похвали с „пореден финансов инструмент за възстановяване на бизнеса“


Европейската комисия одобри държавна помощ в размер на 200 млн. лв. в подкрепа на средни предприятия в България, засегнати от кризата с коронавируса. Очаква се от мярката да се възползват около 1500 фирми. Помощта ще бъде предоставена преди 31 декември, обяви премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук

„Това е поредният финансов инструмент за възстановяване на бизнеса в България. Само по схемата 60/40 до момента са платени 114,7 млн. лв, с които е запазена заетостта на около 150 000 души. Предстои да разширим обхвата на подпомаганите сектори. Вече стартира и програмата за подкрепа на микро- и малки предприятия. По нея бизнесът ще може да получи между 3 и 10 хил. лв. безвъзмездна помощ“, коментира премиерът.

По-рано Борисов написа, че в условията на криза от COVID-19, бизнес климатът у нас се подобрява за втори пореден месец и се позова на новата статистика на НСИ.

„След като през април спадът стигна до 42%, общият показател на бизнес климата нараства с 11,8 пункта през май и с още 11,4 пункта през юни. Подобрението е в резултат на по-благоприятния бизнес климат в секторите промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Въпреки пандемията, много сектори у нас не са спирали работа. Продължаваме с помощта към българските предприятия. С подкрепата и от ЕС се надяваме скоро икономиката на България да се върне в онази отлична кондиция, в която беше и преди кризата“, добави министър-председателят. 

В рамките на деня Борисов проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата обсъдиха Плана за възстановяване на Европа и новия дългосрочен бюджет на ЕС.

„За България е важно в новата Многогодишна финансова рамка да бъдат запазени вече предложените параметри на Кохезионната и Общата селскостопанска политика. Трябва да се помисли върху възможността Фондът за справедлив преход на ЕС да предвиди средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности“, коментира българския премиер

 

 

Още по темата