Дисциплинарно производство срещу бившия шеф на „Вътрешна

Дисциплинарно производство срещу бившия шеф на „Вътрешна


Образувано е дисциплинарно производство срещу отстраненият директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков. Производството е по повод негови изявления, уронващи престижа на МВР, съобщиха от пресцентъра на МВР.

„Със заповед на министъра на вътрешните работи е образувано дисциплинарно производство срещу старши комисар Стефчо Банков – директор в „Звено за подпомагане на министър по чл. 33, т. 1 от ЗМВР“, за допуснато тежко нарушение на служебната дисциплина – изявления, уронващи престижа на МВР“, гласи съобщението.

До приключване на дисциплинарното производство Банков е временно отстранен от заеманата длъжност.

Припомняме, че Стефчо Банков съобщи, че е бил преназначен и вече ще подпомага вътрешния министър, като го съветва по въпросите за изборите. Освен това Банков се оплака от „натиск и терор“ от страна на новото политическо ръководство на МВР.

„Имам хипертонична криза. В момента си правя изследвания и прегледи. Намирам се в болничен. Аз отдавам това на безпрецедентния натиск и терор, които се упражняват върху всички полицейски служители, респективно и върху мен. Като лоялен служител на МВР с дългогодишен опит нямах намерение да говоря. Терорът се изразява в това, че министър Рашков лично на мен, а доколкото знам и на другите директори ни заявява, че не желае да работи с нас, да напускаме веднага. Ако не напускаме, ще си имаме проблеми. Доколкото ми е известно, вчера също има отстранени директори. Аз съм викан на няколко пъти в кабинета“, оплака се Банков на импровизиран брифинг пред болницата на МВР.

Той допълни, че служебният вътрешен министър Бойко Рашков го е викал в кабинета си няколко пъти и му е бил оказван „безпрецедентен натиск“ да задържа служители на МВР, за които нямало доказателства. „Касае се за досъдебно производство в Пловдив. Делото, което беше за 3-то РПУ. Министър Рашков, така и един от заместник-министрите му – Ганчев, отправиха директно питане защо не отивате в МВР болница да задържите Рогачев, въпреки че делото е на прокуратурата. Представете си за каква правова държава и подготовка на честни избори говорим“, каза бившият директор на „Вътрешна сигурност“.

Банков посочи, че е бил поканен само да подаде заявление и да освободи поста си. „Няколко часа по-късно бях преназначен по служебна необходимост да подпомагам министъра като го съветвам по въпросите за изборите. За да покажат колко имат нужда от такива съветници, ми беше предложен кабинет вчера, който се намира в ъгъл с много малко светлина, непосредствено до входа на тоалетната“, каза още той. 

Според Стефчо Банков преназначението му е направено, за да бъдат изчистени неудобните служители.

Министър Бойко Рашков се закани да потърси отговорност на отстранения директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ за думите му.

Още по темата