Протестите продължават – ден 22-ри

Протестите продължават – ден 22-ри


Антиправителствените протести продължават за 22-ри ден. Продължават и блокадите на ключови кръстовища в София. Движението в центъра на столицата е затруднено, някои линии на градския транспорт се движат по алтернативни маршрути.

Младежките организация на ДСБ и „Демократична България” организират своя акция в антиправителствения протест в София тази вечер. Поредица от плакати са подредени на жълтите павета в „триъгълника на властта” и проследяват кариерата на премиера Бойко Борисов.

В т.нар. Триъгълник на властта движението е блокирано от десетина палатки и шатра с надпис „оставка“. Хората продължават да се събират до фонтаните пред Президентството. „По-добре блокирано движение, отколкото блокирано бъдеще“. Така протестиращите коментират недоволството на хората относно блокадите на важни кръстовища в столицата

Палатки има и на Орлов мост. Протестиращите на Орлов мост са млади хора, някои от тях са с децата си. Към двете искани до този момент оставки – на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев – те добавят и искане за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Затворени за движение от протестиращи срещу правителството са столичните кръстовища при Орлов мост и „Цар Освободител“ в района на Президентството. Не се пропуска движение на МПС през тези две места, предупреждават от МВР.

„Този протест е и за другите граждани, разбирам, че те имат някакво неудобство в момента, но мисля, че е редно да се погледне отвъд собственото неудобство и в името на малко по-общото благо“, заяви пред БНР един от протестиращите на Орлов мост, които останаха там през цялата нощ.

Жители на София обаче изразиха недоволство от блокадата. „Не е правилно да се блокира булеварда, защото другите хора се притесняват от това нещо и не могат да си вършат работата. Двайсет човека не са цяла София…Не е редно това, но такава ни е демокрацията“, каза недоволен гражданин.

На брифинг тази сутрин директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев заяви, че очаква сериозни проблеми в придвижването в София днес и предупреди за риск от физически сблъсъци. „Бих желал да информирам столичани, че днес очаквам сериозни затруднения при придвижването им, тъй като в момента на Орлов мост малка част от протестиращите са разположили около 10 палатки и воденето на разговори с тях е изключително непродуктивно“, каза ст. комисар Хаджиев. Той посочи, че затруднения с придвижването има и по „Цар Освободител“, тъй като на пл. „Независимост“ също има разположени 8 палатки. 

Движението на Орлов мост бе спряно още вчера от протестиращи. Днес те са издигнали плакат с надпис „Извинете за неудобството, държавата е в ремонт“ на напълно блокираното за движение на автомобили кръстовище. За преминаване се пропускат само линейки.

Протести се провеждат в Пловдив, Варна и редица други градове в страната.

Още по темата