Събота – ден за кокаин

Събота – ден за кокаин

В центъра на Берлин полицаите спипват 25-годишен мъж, който продава наркотици от прозореца на автомобила си. Намират у него „много дози“ кокаин и марихуана, още повече са открити в дома му.

Консумацията на кокаин в Германия расте и се засилва особено през уикендите. Това сочат проучвания, в които периодически се изследва съдържанието на отпадните води в общо 70 града. Между събота и неделя в тях редовно нараства концентрацията на вещества, отделяни след консумацията на дрога.

Все повече престъпления, свързани с кокаина 

През 2018 година в Берлин установяват по 417,43 милиграма кокаин на 1000 жители.

„Междувременно кокаинът е широко разпространен в обществото“, казва Холгер Мюнх, шеф на Федералната криминална служба. И допълва: „Кокаинът вече не е елитна дрога“. С нарастването на търсенето му расте и престъпността.

През миналата година престъпленията, свързани с кокаина, са се увеличили най-много – с 12 процента. Това сочат данните на полицията, а Мюнх твърди, че „достъпността, както и търсенето на упойващи вещества остават неизменно високи“. Като цяло наркопрестъпленията са се увеличили за девети пореден път, само при „Кристал мет“ има спад с 3,3 процента.

В повечето случаи наркотиците се внасят от чужбина – често през пристанищата в Хамбург и Бремен, но и през Ротердам и Антверпен. В самата Германия също се произвеждат все повече синтетични дроги – миналата година полицията е разкрила 31 нелегални лаборатории, докато през 2018 година те са били 19.

Най-голямата „находка“ на полицията: при рутинна проверка в хамбургското пристанище в контейнер наред с официално декларираното му съдържание – соя от Уругвай, са намерени и 4,5 тона кокаин, при това вече разпределен в 4 200 пакетчета. Продажбата му би донесла един милиард евро печалба. Това е и най-голямото количество наркотик, залавяно в Германия.

Коронавирусът не прекъсна търговията с наркотици 

„Търговията с наркотици продължава да е печеливш бизнес“, казва Даниела Лудвиг, пълномощничка на федералното правителство за борбата с наркотиците. Продажбите обаче все повече се изместват от улицата към интернет, включително и към даркнет. Наркотиците се изпращат най-често в малки пакетчета по пощата или чрез куриери. Тези „вериги за доставки“ функционират и във времената на пандемия, казва шефът на полицията Мюнх. Дефицити не е имало.

Търговия с незаконни наркотици и с медикаменти, които се отпускат само по рецепта, се върти и в Инстаграм. Репортерски екип е успял да си поръча оттам кетамин, екстази и морфин. Общо миналата година в Германия са регистрирани почти 360 000 престъпления, свързани с наркотиците. Това е с 2,6% повече, отколкото в предходната година.

Източник: Actualno.com

Още по темата