Младежта – мощен разпространител на вируса

Младежта – мощен разпространител на вируса

Егоисти, безотговорни, опасни? Сочени с пръст от Световната здравна организация (СЗО) и от властите на ред страни, младите хора се открояват като виновници за новото засилване на епидемията, трудни за убеждаване в разгара на летните празненства, коментира АФП.
„Запитайте се: наистина ли трябва да отида на това парти?“ Обвинила вече директно младите в края на юли, СЗО отново ги взе на прицел в четвъртък чрез директора си за извънредните ситуации Майкъл Райън, който ги призова да проявят отговорност.
Започналата ваканция и вдигането на ограниченията отприщиха поток от развлечения за 15-25-годишните, нетърпеливи да се забавляват.
Здравните власти казват, че нощните клубове са огнища на COVID-19. Усети го на собствен гръб Швейцария, една от първите страни, отворили отново дискотеките.
„Между 40 и 50 на сто от случаите, открити през втората половина от юли в Женева, са свързани с посетители на дискотеки и барове, места, където хората танцуват и се прегръщат“, казва със съжаление професор Дидие Пите, завеждащ службата за превенция на инфекциите към Университетските болници в Женева.
В други страни дискотеките са затворени или работят като обикновени барчета – без достъп до дансинга, както е на остров Ибиса, част от испанските Балеарски острови и една от световните столици на веселието.
Няма страшно, решават купонджиите и се пръсват из улици, горички и плажове.
На рейв партита край Манчестър се събират от 2000 до 4000 души. Лондонската полиция редовно разтуря стихийни веселби, а Венсенската гора в Париж се слави като терен за партита.
За организаторите на нелегални техно сбирки без маски и без дистанция като Антоан Калвино празникът е нещо от жизненоважно Ненадминат начин за изпускане на парата и зона на толерантност.
Карантина или пълна свобода
Германия също е разтревожена от явлението, което шефът на водещия ресорен институт „Роберт Кох“ Лотар Вилер нарича необмислени стихийни празненства“. „При все че това са млади хора, с по-малка вероятност да се разболеят тежко, те може да заразят семействата си, казва той.
Броят на заразените бурно расте; те често не развиват симптоми.
В Канада сред новите случаи ясно преобладават хора под 39 години. „Но те не са непобедими в сблъсъка с болестта“, предупреди ръководството на общественото здравеопазване. Държавната власт навсякъде води борба с това явление.
Испания решително атакува проблема. „Младежите се контролират по-трудно заради техния много по-различен начин на живот и нагласи“, отбелязва Фернандо Симон, епидемиологът на здравното министерство. Той предлага наказания, ако се наложи, но без демонизиране.
Не е лесно обаче да намериш подход към младите
„Какво са разбрали и запомнили те? – пита се социологът Мариано Урако. – Първо, има карантина, после – свобода. И според тях не става дума за контролирана, а за пълна свобода.“ Провело разяснителна кампания за рисковете от т. нар. ботейонес – разпивки на публично място, кметството на Мадрид разпространи видеоклип за ползите от маските, макар и неудобни за носене.
Видеото показва група младежи, които пият бира, след това дискотека, после интензивно отделение и накрая кремация с коментар: Понякога става по-горещо, отколкото когато си с маска. Пази се, нека се пазим взаимно.
Поколенчески имунитет
Заради безсилието на властите някои търсят изход в прагматизма.
„Да оставим младите да се заразяват, няма да пращаме войската срещу тях“, приканва инфекционистът Ерик Ком от болницата „Питие-Салпетриер“ в Париж.
Доколкото младите все едно не зачитат забраните, той предлага да извлечем полза от това: Тази възрастова група би могъл по-бързо да развие колективен имунитет. Но у дома трябва да се носят маски за предпазване на старите хора.
„Идеално ще е всички под 30-те да получат имунитет по естествен път, а хората над 50 да бъдат предпазвани, докато се открие ваксина или ефикасно лечение“, обобщава специалистът./Новините БГ

Още по темата