Инфекционист: Още година и половина се очаква да продължи да действа COVID-19

Инфекционист: Още година и половина се очаква да продължи да действа COVID-19

„Пациентите, които постъпват в болница (с коронавирус), са много тежки случаи. Това са хора с много тежки придружаващи заболявания. За съжаление, тази инфекция извежда извън контрол хронични заболявания като диабет, проблеми с бъбреците и белия дроб. Това са рискови фактори с висока значимост. За съжаление, не можем да помогнем на всички. Голяма част от тях загиват“. Така коментира високата смъртност от пандемията в България инфекционистът от болница „Свети Георги“ в Пловдив проф. Марияна Стойчева в „Тази събота“  по бТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15886

104 легла за COVID пациенти има в болница „Свети Георги“. „Оставили сме много малко легла за други болни с различни заболявания, защото случаите на хепатит и менингит също не спират“, каза проф. Марияна Стойчева.
По нейните думи превръщането на болница „Св. Мина“ в Пловдив в специализирано лечебно заведение за болни с коронавирус е щяло да облекчи положението, но все пак „Свети Георги“ е най-голямата болница в града и през нея са минали 900 пациенти с COVID-19.
Непрекъснато се обсъждат варианти за откриване на нови легла за болни с коронавирусна инфекция. Още сега функционират 37 легла в другата ни база, съобщи Стойчева.
„Не споделям мненията, че инфекцията нараства като количество, но протича по-леко. Нямам такива наблюдения. Напротив, броят на хоспитализираните нараства непрекъснато. Това е от необходимост. Ние не приемаме леко болни. Ние приемаме само пациенти, които се нуждаят от дихателна реанимация, тоест с допълнителна кислородна терапия, и пациенти с придружаващи заболявания, които са декомпенсирани“, каза проф. Стойчева.
„Много се надявам и вярвам, че мерките ще имат ефект, защото това е единственият доказан начин за ограничаване на заразата“, заяви инфекционистът, която възлага и големи надежди върху новите ваксини за COVID-19.
Според последните изследвания на световни учени се очаква активността на вируса да продължи още година и половина, разкри проф. Стойчева./ Новини БГ

Още по темата