Христо Щерионов оглави въздухоплавателната администрация

Христо Щерионов оглави въздухоплавателната администрация


Христо Щерионов е новият главен директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, научи „БАНКЕРЪ“. Той е бил назначен късно днес от министъра на транспорта Росен Желязков на мястото на трагично загиналия преди няколко дни при пътен инцидент бивш шеф на ГВА Станимир Лешев.

Христо Щерионов има изключително богат опит в сферата на гражданската авиация. Той е инженер по експлоатация и ремонт на летателни апарати от ВНВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, което завършва през 1986 година.  Работи на военните летища Безмер, Крумово и Божурище, където последователно заема длъжностите старши техник в авиационна ескадрила, борден инженер и заместник-началник по техническата част.

От 1992 г. се прехвърля в гражданската авиация. Постъпва на работа на Летище София, където заема различни длъжности. От 1999 г. е заместник-директор по безопасност на експлоатацията и аварийно спасителната дейност. От 2008 г. е последователно е заместник-директор и директор на дирекция „Летищно осигуряване на полетите”. От 26 юни 2013 г. до февруари 2017 г. е изпълнителен директор на „Летище София” ЕАД. След това оглави за кратко и Летище Пловдив.

През последните години Христо Щерионов беше директор на основната дирекция в ГД ГВА – „Оператори, авиационна сигурност, въздушно пространство, търсене и спасяване и правно осигуряване“. Очаква се с богатия си опит Христо Щерионов веднага да засили проверките на всички летищни оператори и авиокомпании преди тежкия есенно-зимен сезон.

Естествено, назначаването на Христо  Щерионов за шеф на ГВА овакантява поста му в основната дирекция във въздухоплавателната администрация. Това обаче не е прецедент, тъй като другата важна дирекция – „Летателни стандарти“,  е без титулярен директор вече цели четири години.

Така че, освен проверките на летищата и авиокомпаниите, Христо Щерионов ще трябва обяви и проведе необходимите конкурси за директорските постове в двете структуроопределящи единици на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Бисер Липов 

 

 

Още по темата