Си Ен Ен: Глупостта на Джокович е урок за света

Си Ен Ен: Глупостта на Джокович е урок за света

Глупостта на Джокович е урок за света. С това заглавие Си Ен Ен обобщава в репортаж последиците от отменения вече тенис турнир Адрия тур, от който пламна огнище на COVID-19, пише offnews.bg.

„От първия ден на турнира „Адрия Тур“ ние спазваме правилата и мерките, които са наложени от правителството и  здравните власти“, заяви Новак Джокович миналата седмица. 

Във вторник обаче световният шампион съобщи, че той и съпругата му Йелена са дали положителни проби за коронавурис. 

Джокович е четвъртият тенисист, който обяви, че са е заразен след участието си във вече отменения турнир на Балканите. Ден, след като стана ясно, че Новак е заразен, неговият баща – Сърджан, заяви, че виновен за това е Григор Димитров. По думите му българинът е нанесъл огромна вреда както на семейството му, така и на Сърбия и Хърватия. 

„Всичко, което направихме през изминалия месец, го направихме с чисто сърце и искрени намерения“, обясни Ноле в изявление във вторник и допълни, че турнирът „е имал за цел да обедини и сподели послание за солидарност и състрадание в целия регион“.

COVID-19, обаче, не се интересува колко чисти са намеренията на някого и следването на указанията за безопастност не са гаранция, че вирусът остава далеч, пише Си Ен Ен. 

Тъй като всеки ден се показват нарастващи случаи в САЩ и в страните по света, предположението, че бизнесът може да продължи както обикновено, може да има пагубни последици.

Въпреки критиките от страна на други водещи тенисисти, Джокович подчертаваше, че условията, където трябва да се проведе турнирът – в Сърбия и Хърватия, са много по-различни от местата, които са по-тежко засегнати. 

Благотворителността на събитието може да изглежда по-морална от митингите в Щатите и неспазването на изричните забрани за масови събирания. Но така или иначе, „Адрия тур“ беше събитие с огромно събиране на хора в средата на пандемията и излага на опасност всички присъстващи, пише в репортажа. 

Въпреки че се съобщава, че трибуните на кортовете на Новак в Белград са претъпкани още за първия мач, това не е било в нарушение на правилата, тъй като по-рано този месец Сърбия отмени забраната за открити публични събирания и правителството препоръча на хората да стоят на разстояние. 

Фактът, че Ноле следваше сравнително облекчените правила и мерки на Сърбия, му даде възможност да абдикира от лична отговорност за решението дали е било безопасно да организира турнира, добавя Си Ен Ен.

„Можете да ни критикувате и да кажете, че това е опасно, но не зависи от мен да определям кое е правилно или грешно за здравето на хората“, отвърна той в отговор на критиките към пълните трибуни на първата игра. „Правим това, което ни казва сръбското правителство“, отсече Джокович. 

Твърде рязкото отпускане на мерките бързо бива последвано от нова вълна на заразени. Някои държави, включително Китай и Германия, върнаха мерките за блокиране в някои райони след появата на нови огнища.

Джокович твърдеше, че ситуацията изглежда добре в страните, в които той е планирал „Адрия тур“. Както британската тенис звезда Том Еванс каза, след като стана ясно, че сред заразените са и Григор Димитров и Борна Корич: „Това (домакинство на тенис турнир с частни партита на играчи) е лош пример“.

Нещата, за които обществеността и правителствата смятаха, че са верни за коронавируса, се оказаха грешни.

Само преди три-четири месеца беше общоприето предположението, че относителната младост ще се окаже достатъчна защита от заразяване. Сега сред инфектираните и 20-30-годишни хора, а средната възраст на пациент на COVID-19 във Флорида вече е 36 г. В началото на март тя беше 65 г.

Джокович заяви, че „изключително съжалява за всеки случай на заразяване“ след „Адрия Тур“. Но се оказа, че добрите намерения и благотворителността не осигуряват имунитет срещу коронавируса. 

Тъй като много държави продължават да премахват ограниченията по целия свят, а населението се приспособява новата нормалност, ще е добре да си спомнят примера на най-добрия тенисист в света, чиято кариера никога не е била по-застрашена благодарение на неговото нетърпение да се върне на корта.

Източник: Petel.bg

Още по темата