Британският премиер и шефа на ЕК смятат, че е важно да се постигне съгласие за Brexit

Британският премиер и шефа на ЕК смятат, че е важно да се постигне съгласие за Brexit


Британският министър-председател Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен мятат, че е много важно да се постигне съгласие за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. Те са дали указание на преговарящите активно да работят за отстраняване на  съществуващите разногласия. Това се казва в съвместно комюнике, разпространено от канцеларията на британския премиера и пресслужбата на ЕК след телефонния разговор между Джонсън и фон дер Лайен.

„Те са се съгласили, че е важно постигането на съглашение, което, ако това е  възможно, да стане здрава основа за стратегическите отношения между ЕС и Великобритания в бъдеще“, се казва  в заявлението за пресата.

Джонсън и фон дер Лайен са съгласни с оценката на двамата главни преговарящи, че в последните седмици е бил достигнат прогрес, но и че се запазват значителните разногласия, особено – макар и не само при тях – в областта на риболова и обезпечаването на условия за равноправна конкуренция и за британските, и за европейските компании.

Както се отбелязва в съобщението, Джонсън и фон дер Лайен са се договорили „да общуват по тази тема редовно“.

Още по темата