Черешова задушница е! – Горещите новини на Подбалкана

Черешова задушница е! – Горещите новини на Подбалкана

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.
Тази събота е ден, в памет на всички починали православни християни, наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
За една календарна година обикновено задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.
На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.
Православната църква е установила на Задушница в храмовете да се правят заупокойни литургии в памет на починалите християни. Чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници.
В тяхна памет, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница.
Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос./Dariknews.bg

Още по темата