Рекорден брой починали от Ковид в Гърция за денонощие

Рекорден брой починали от Ковид в Гърция за денонощие


Сн. Ройтерс

Рекорден брой смъртни случаи, свързани с КОВИД-19, са регистрирани в Гърция за изминалото денонощие, съобщава в. „Катимерини“. Седемдесет и шест души с потвърдена коронавирусна инфекция са починали през последните 24 часа, което е рекорд за 2021 г., посочва вестникът, цитиран от БТА. 

Броят на смъртните случаи от началото на пандемията нарасна на 8093.

Новите случаи на КОВИД-19 за денонощието са 3316, с които общият брой на заразените в Гърция достигна 263 689.

Гръцките здравни власти съобщиха, че броят на интубираните пациенти е намалял на 739 от 741 предишния ден. Средната възраст на тези пациенти е 68 години.

През последните 24 часа са направени общо 55 935 теста (бързи антигенни и PCR тестове).

В Молдова от утре до 30 май се въвежда извънредно положение във връзка с епидемията от коронавирус. Това решение бе взето на заседание на парламента днес по предложение, направено от правителството вчера.

Извънредното положение в Молдова е въведено за 60 дни – от 1 април до 30 май. Сега правителството трябва да изготви списък с ограничителни мерки. Според изпълняващия длъжността министър-председател Аурел Чокой, Националната комисия по обществено здраве ще заседава утре. 

В Молдова вече е обявено извънредно положение в областта на здравеопазването. От утре се въвежда пълно извънредно положение.

Докато мярката е в сила, ще бъде забранено произвеждането на избори или референдуми, както и внасянето на промени в конституцията. През периода може да бъде въведен специален режим за влизане и напускане на страната и промяна на процедурата за назначаване и освобождаване на длъжностни лица. Освен това правителството получава допълнителни правомощия.

В Молдова през последното денонощие са били диагностицирани с коронавирус 1871 човека. Общият брой на потвърдените случаи в страната с население от около 3 милиона души достигна 230 241.

По данни на министерството на здравеопазването през последните 24 часа в лабораториите са направени 6841 теста. Броят на излекуваните се е увеличил до 207 852 (+ 2093 за последното денонощие). 4960 пациенти с КОВИД-19 са починали (+45).

Остават на лечение 17 429 човека, от които 331 са в критично състояние.

Още по темата