ОАЕ отменят бойкота на Израел

ОАЕ отменят бойкота на Израел


Президентът на Обединените арабски емирства издаде указ, отменящ закона за бойкот на Израел и позволяващ да бъдат сключени търговски и финансови спогодби между двете страни, съобщи днес официалната информационна агенция на ОАЕ, УАМ, цитирана от Ройтерс.

Указът на президента Халифа бин Зайед Ал Нахаян има за цел „да подпомогне двустранното сътрудничество с оглед на установяването на пълноценни двустранни отношения“, пише в изявлението.

На този фон израелската авиокомпания „Ел Ал“ възнамерява да осъществи първия директен полет от летище „Бен Гурион“ в Тел Авив до столицата на ОАЕ Абу Даби. С него ще бъдат превозени израелска делегация и висши съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ, обявено на 13 август, бе сключено с посредничеството на Тръмп. Сред американските официални лица на борда на самолета на „Ел Ал“, който ще отпътува в понеделник в 10 ч., ще бъде старши съветникът на американския президент Джаред Къшнър, каза представител на администрацията.

Преди да бъде официално подписано споразумението между Израел и ОАЕ, е необходимо да бъдат уточнени някои подробности като откриването на посолства и търговските и транспортните връзки.

Между Израел и ОАЕ няма официална въздушна връзка. Не е ясно и дали израелската авиокомпания „Ел Ал“ ще може да лети над Саудитска Арабия, която не поддържа официални отношения с Израел, за да бъдат полетите по-кратки.

През май самолет на „Етихад еъруейз“, авикомпания от ОАЕ, изпълни полет от Eмирствата до Тел Авив, за да достави на палестинците стоки във връзка с пандемията от новия коронавирус. Това беше първият известен полет на въздушен превозвач от ОАЕ до Израел.

Още по темата