Отново километрични опашки по пътя за Гърция

Отново километрични опашки по пътя за Гърция

Напрежение на границата с Гърция. Огромни колони от леки коли и камиони чакат с часове за преминаване в южната ни съседка. Причините за трудното преминаване през „Кулата“ и огромната опашка са две – съботният ден, който традиционно се използва за началото на летните почивки и огромният брой румънски туристи, информира NOVA.
Колоната се е образувала рано сутринта, а след 9.00 часа е престанала и да се движи напред.
Към обяд колоната от автомобили беше около 3 км, като чакането отнема минимум 4 часа. Редки са интервалите от време, през което се пропускат автомобили. Това се случва на всеки час и половина, като се пропускат oколо 100 коли.
Ранното пристигане на „Кулата“ не спести чакането и на най-ранобудните. В интервала между 8.00 и 10.00 часа автомобилите назад в опашката спряха да се движат, тъй като през това време се изчакваше да преминат колите в зоната на пункта.
На границата работят три гишета за автомобили, едно за автобуси и едно за камиони. Когато няма автобуси, гишето се превръща в четвърто за автомобили.
„Говорих с един от полицаите, които минават да наблюдават как опашката расте, защото други действие не виждам да предприемат. Той ни осведоми, че те нямат никаква вина, вината е в гърците. Дали е така? Кой знае“, коментира изчакващ на опашката.
На влизане в Гърция българските граждани, които пътуват с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест направен не по-рано от 72 часа или сертификат за ваксинация срещу COVID-19, направена преди не по-малко от 14 дни.
Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген в продължение на 2 до 9 месеца от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.
От днес (19.06.2021 г.) при влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, пътуващите граждани, пристигащи от т. нар. зелени държави, а по скалата на ЕС в тази група е и България – https://reopen.europa.eu/en, могат да преминават границата и с отрицателен резултат от бърз (антигенен) тест за ковид-19, представен на хартиен носител.
Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест или удостоверение за преболедуване ще важат и за деца, навършили 12 години. Досега това се отнасяше за всички над 6 годишна възраст.
В същото време съседният пункт „Илинден“- „Ексохи“ продължава да е затворен за туристи с решение на гръцкото правителство./Вести БГ

Още по темата