Падна ограничението от 35 избирателни секции в държави, които са извън ЕС

Падна ограничението от 35 избирателни секции в държави, които са извън ЕС

Падна ограничението от 35 избирателни секции за страни, извън ЕС. Депутатите обсъждат и гласуват на второ четене промени в Изборния кодекс.Текстът, след прегласуване, поискано от ГЕРБ, бе подкрепен от 117 народни представители, „против“ – осем, 107 се въздържаха.
НС прие избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, както и извън тях – при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.
При избори за членове на Европейския парламент от България такива секции се образуват само в държави-членки на Европейския съюз. Ръководителите на дипломатическите или консулските представителства изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.
Секции ще могат да се откриват и в местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Списъкът на местата се обявява от ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден.
В дебата имаше аргументи за отпадане на ограниченията, защото така ще бъде улеснен вотът на наши сънародници във Великобритания, САЩ, Канада и др.От друга страна, бяха изразени опасения, че това обслужва ДПС и гласуването в Турция.
Отново делим гражданите на живеещи в България, в ЕС и в страни, извън ЕС, изтъкна председателят на парламента Ива Митева. Тя добави, че няма такава практика в друга държава-член на ЕС, където гражданите да се делят въз основа на това къде живеят. 88 хиляди българи във Великобритания заявиха, че искат да гласуват и заради ограничението бяха лишени от това право, даде аргумент Митева. Абсолютно недопустимо е да се възпрепятства правото на глас на българските граждани, когато не им осигуряваме алтернативния способ да отидат и да гласуват – по пощата, например, изтъкна тя.
Вежди Рашидов посочи, че трябва да мислим как да подредим нашия живот, на тези, които живеем в тази държава. Тези, които плащат данъци на други държави, не ми се струва, че трябва да определят моя начин на живот, допълни той като уточни, че законодателството предвижда да признаем, че всички са граждани на българската държава./Dariknews.bg

Още по темата