Отново ръст на заразените с коронавирус, още шестима починали

Отново ръст на заразените с коронавирус, още шестима починали

117 са регистрираните случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денононощие. Направени са 1360 проби. Това сочат данните на Единния информационен портал.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 3; Варна – 4; Видин – 5; Габрово – 1; Кърджали – 3; Кюстендил – 19; Пазарджик – 2; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 8; Сливен – 6; Смолян – 7; София област – 9; София град – 30; Стара Загора – 3; Шумен – 7.
3872 са доказаните случаи на коронавирусна инфекция в България, от които активни са 1646. Излекувани са вече 2027 лица, 19 от които са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 322-ма пациенти, при които е констатиран новият коронавирус. От тях 13 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас общият брой на лицата-медицински персонал, при които е потвърден COVID-19, е 343. През изминалите 24 часа са установени 2 нови случая на медицински сестри.
Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция у нас са 199. Шест от случаите са от последното денонощие. Починали са мъж на 61 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 58 г. с хронично белодробно и сърдечно заболяване, мъж на 45 г. със сърдечно заболяване и диабет, мъж на 54 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 60 г. с пневмония и мъж на 65 г. със сърдечно заболяване.
Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.
Нови данни и мерки във връзка с развитието на пандемията по света
Европа регистрира над 2,5 млн. случая на заразени с коронавирус
С поне 2 505 650 случаи на коронавирусна инфекция и с 192 416 починали, Европа остава континентът, най-силно засегнат от пандемията, дори ако сега в Латинска Америка болестта прогресира най-бързо.
Повече от половината от инфекциите са регистрирани в Русия, Великобритания, Испания и Италия.
В Латинска Америка и Карибите има над 2 милиона случая
Повече от два милиона случая на Covid-19 са регистрирани в Латинска Америка и Карибите от началото на епидемията, половината от тях в Бразилия, където новият коронавирус погуби почти 50 000 души.
Общо 2 007 621 случаи на коронавирус са потвърдени в региона към събота (20 юни).
Починали са над 460 000 души.
Пандемията е погубила най-малко 461 230 души по целия свят, откакто Китай официално съобщи за началото на заразата през декември.
САЩ са най-засегнатата страна с повече от 119 654 смъртни случая, следвани от Бразилия (49 976), Великобритания (42 569), Италия (34 610) и Франция (29 617).
Случаи в предизборния екипа на Тръмп
Шестима членове на екипа по организацията на митинга от предизборната кампания на Доналд Тръмп в Оклахома бяха тествани положително за COVID-19 и бяха поставени под карантина, съобщи екипът на американския президент няколко часа преди откриването на този първи голям митинг, организиран в Тълса, в закрито помещение, в разгара на пандемията.
„Никой от служителите, с положителен тест за COVID-19, нито, някой, който е бил в пряк контакт, няма да присъства срещата или на митинга“, увери екипът на Тръмп.
Испания затаява дъх
Няколко часа преди Испания да отвори отново границите си пред европейците, премиерът Педро Санчес напомни на населението, че остава уязвимо и трябва да се придържат към защитните мерки.
В полунощ през нощта на събота рещу неделя Испания вдига извънредното положение, постановено на 14 март, и отново отваря сухопътната си граница с Франция, пристанищата и летищата за граждани на Европейския съюз. Португалия ще отвори границата си с Испания едва на 1 юли.
Полева болница в Мароко
Мароко създаде полева болница в западната провинция Кенитра, която ще приеме около 700 потвърдени случая на COVID-19 от епидемични огнища в страната, съобщи министърът на вътрешните работи.
Хеброн и Наблус под блокада
Палестинската администрация обяви в събота временното затваряне на Хеброн и Наблус, за да се справи с разпространението на новия коронавирус, след скок в броя на новите случаи в тези два града на окупирания Западен бряг.
12,5 % спад на БВП в Перу
Централната банка на Перу прогнозира спад на брутния вътрешен продукт на страната от 12,5 % през 2020 г., поради ограниченията, наложени през март за прекратяване на пандемията, които парализираха в голяма степен икономиката. Два милиона работни места бяха загубени.
Бразилия от своя страна ще преживее свиването с 6 % на брутния вътрешен продукт през 2020 г., според Института за икономически изследвания (ИПЕА)./Вести БГ

Още по темата