При над 65% ваксинирани махаме маските, заяви Костадин

При над 65% ваксинирани махаме маските, заяви Костадин


Няма да носим маски, когато постигнем над 65% имунизирани лица и ако вървим с този темп, в края на август сме готови, обяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. 

Около 800 000 са ваксинирани към момента, а гоним около 3 млн. ваксинирани. Това е около 35-40%, обясни Ангелов. 

Той съобщи, че в понеделник пристигат 270 000 ваксини на „Пфайзер“, която се оказа най-търсената ваксина.

„От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. Електронният регистър е за хора, които идват в определен част през 10 минути и за този човек трябва да бъде направена ваксинация. Нека да имаме и тази възможност за по-голям ред. Капацитетът с нея не е много голям, но ако имаме повече търсене, ще го увеличим. През май месец ще идват още ваксини и по 50 000 дози на ден могат да се правят.“, каза още здравният министър в оставка. 

Той определи решението на здравната комисия в парламента за започване на преговори с Русия за ваксината Спутник V като предизборен популизъм.

„Приеха едно незаконно решение, което нарушава българския закон, европейски регламент и каквото и решение да вземат, ваксината не може да влезе в страната. Ваксината ще стои на митницата и не може да бъде освободена, докато не променят закона. Дори да променят закона, не могат да променят европейския регламент. Ако се стигне до степен, в която ваксината да бъде в България с променен закон, Българската агенция трябва да направи оценка на ефикасността и безопасността на ваксината и да изпратим екип в Русия, за да направи оценка на производствената практика. Това е абсурдно. Българската агенция не може да го направи това. Трябва да намерят министър, шеф на митниците и директор на ИАЛ, които да нарушат закона. Не мога да си обясня каква е логиката на вземането на противозаконни решения“, допълни проф. Костадин Ангелов.

Още по темата