Антиправителствени протести за четвърта вечер в София

Антиправителствени протести за четвърта вечер в София


Със скандирания „Оставка“ и „Мафия“ участниците в демонстрацията в центъра на София и тази вечер настояват за оставка на правителството и на главния прокурор. Пред събралото се множество адвокат Николай Хаджигенов добави към исканията на протеста и това за Велико Народно събрание.

Хиляди протестиращи се включиха в антиправителствената демонстрация в центъра на София. Демонстрацията в защита на демокрацията се провежда в столицата за четвърта поредна вечер.

Сред участниците са и политически лица – от БСП, лидерът на АБВ Румен Петков, както и бившият служител на ДАНС Росен Миленов, който организираше поредица от протести пред парламента с искане за промяна в Конституцията в частта за съдебната власт, за промяна при избора на главен прокурор и избора на членовете на ВСС.

Пред сградата на Министерския съвет има плътен полицейски кордон. Движението по булевардите „Княз. Ал. Дондуков“ и „Цар Освободител“ е блокирано.

След като протестиращите се бяха събрали пред Министерски съвет, те тръгнаха по бул. „Княз Ал. Дондуков“, след което по ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Цар Освободител“, за да стигнат пред парламента. Сградата на Народното събрание беше обградена от плътен полицейски кордон. Там протестиращите изпяха химна на България и се отправиха към Орлов мост с викове „оставка“. Те продължиха по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Граф Игнатиев“ и с освирквания стигнаха пред Съдебната палата. Демонстрантите са отново пред Министерския съвет, където има засилено полицейско присъствие. Движението в района продължава да бъде блокирано.

Протестът протича спокойно. Демонстрации се провеждат и в други градове на страната. Българи в Лондон също се солидаризираха с протестиращите у нас.

Вчера вечерните шествия с искания за оставки на премиера и главния прокурор в София и други градове преминаха без сериозни сблъсъци между протестиращи и полиция.

Още по темата