Стефан Янев: Почти всички партии се опитаха да купуват

Стефан Янев: Почти всички партии се опитаха да купуват


Почти всички партии са се опитали да купуват гласове за парламентарния вот. Това заяви служебният премиер Стефан Янев. 

Според Янев служебното правителство се е справило с една от основната си задачи – организацията на изборите. А вотът е бил честен и българските избиратели са имали възможност да покажат на критиците на машинния вот, че са достатъчно интелигентни, за да се справят с предизвикателството. „Най-интересният момент е какво е състоянието на държавата след изборите – каква е обстановката. Мнозинството от българските граждани не отидоха до урните, защото партиите трябва да намерят начин техните послания да стигат до гражданите. За съжаление, аз не видях да се случи този диалог, напротив, резултатът, че голяма част от гражданите не отидоха до урните, най-вероятно се дължи точно на това“, добави той.

Служебният премиер каза пред bTV, че оценка за работата на обвинител №1 Иван Гешев са я дали хората миналата година по време на протестите. И тяхната оценка не се е променила: „Хората искат оставката му, хората искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В това отношение, с действията си, като ръководител на прокуратурата, г-н Гешев за една година не показа различен тип поведение. В мотивите на министър Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, без да съм юрист – дават основание да се търси такъв вид поведение.“ 

Янев отбеляза, че в момента Висшият съдебен съвет е на ход да прецени дали аргументите имат правна тежест. „Оронването на престижа на българската прокуратура е сериозен аргумент, предполагам, че ВСС ще се произнесе. За мен е важно това да се случи в рамките на установените правила и рамките на закона“, изтъкна министър-председателят.

Искането идва сега, защото вече има готов доказателствен материал: „Всяко едно действие е политическо или не, спрямо трактовката на този, който иска да го насочи в определена посока. От гледна точка на медийните публикации, те са свързани точно с тази част за оронването на престижа на прокуратурата. На базата на много медийни публикации може да се извади такъв извод и да се търсят доказателства.“

Янев е на мнение, че работата на служебния кабинет не е повлиявала на изборния резултат на ГЕРБ: „И с действията си, и с поведението си сме показали, че действаме надпартийно, в рамките на закона. В този смисъл, ако приемем, че има обвинение за работата на отделните министри, че те са действали пристрастно в полза или против някоя партия, аз го отдавам на нормалното политическо говорене в предизборна обстановка.“

Премиерът заяви, че работата на МВР е била съсредоточена в предотвратяването на практики, свързани с търговията на гласове. „Органите на МВР показаха една фокусирана работа, дисциплина и действие в рамките на закона“, уточни Янев.

На въпрос дали знае кои партии са се опитали да купуват гласове, премиерът отговори: „Почти всички“. Той не пожела да коментира защо служебният силов министър Бойко Рашков спомена само ГЕРБ.

Министър-председателят посочи, че не знае да има схема за преливане на гласове от ДПС в „Има такъв народ“, каквито обвинения се чуха днес от ГЕРБ.

Янев призова парламентарно представените партии за диалог и намиране на формула за управление, защото българският гласоподавател е уморен от избори. 

От думите на служебният премиер стана ясно, че би оглавил следващото редовно правителство, но „не на всяка цена“. Засега не са водени разговори за това. 

Още по темата