Източват държавата чрез тестове за коронавирус

Източват държавата чрез тестове за коронавирус

Масовото тестване се превърна в един от приоритетите и основните механизми в борбата срещу пандемията

В Германия частни центрове за тестване никнат като гъби след дъжд през последните месеци. Критиците обаче от самото начало твърдят, че системата е уязвима към измами. Сега тези предвиждания се сбъднаха, предаде агенция БГНЕС.

Откакто германското правителство въведе възможността за безплатно тестване за всички граждани като една от мерките в началото на март, центрове за тестване започнаха да се появяват в цялата страна. Освен в аптеките и при лекарите, тестове могат да се извършват и в един от многото центрове, които се намират например в търговски центрове, на паркинги до тях, в нощни клубове или в обикновени контейнери в близост до гарите. Масовото тестване се превърна в един от приоритетите и основните механизми в борбата срещу пандемията.

Направени 70 теста, платени 1000?

За мнозина с нюх за добър бизнес създаването на тестова фирма скоро се оказа много доходоносен бизнес. Тези центрове взимат 18 евро на тест от държавата. Те струват на държавата над 660 милиона евро само през април и май. Но както изследователският екип на обществените служби WDR и GDR и „Зюдойче Цайтунг“ вече разкриха, тази система без прекомерна възможност за контрол буквално живее от манипулации. Журналисти от вестника тайно извършиха проверка на броя на тестовете, направени в няколко произволно избрани тестови центъра. В център в Кьолн журналистите преброиха 70 теста, извършени за един ден. Компанията, която стои зад този тестов център, е отчела пред държавата 1000 теста за деня. Това означава, че тя е откраднала от държавата 16 740 евро. Заключения за подобни фалшиви отчитания бяха направени чрез проследяване на подобни центрове в Есен и Мюнстер.

Започна разследване

След критиките, министърът на здравеопазването Йенс Шпан беше принуден да реагира. „Независимо дали става въпрос за маски или тестове – всеки, който използва пандемията, за да забогатее по престъпен начин, трябва да се срамува“, обясни политикът от ХДС . Той добави, че „сега е на ход държавната прокуратура“. Държавната прокуратура за икономическа престъпност започна разследване срещу две водещи лица на компания в Бохум, където бяха установени неверни изчисления. Шпан обяви „произволен контрол“ и заяви, че компаниите, които провеждат тестовете, трябва да пазят документацията до 2024 г., докогато се планира извършването на тестовете.

Грешна картина на епидемиологичната ситуация?

От здравната служба в Кьолн се опасяват, че това е само „върхът на айсберга“ и че скоро ще излязат на бял свят нови случаи на грешни изчисления. Здравните служби се страхуват от поредния негативен ефект. Три центъра, наблюдавани от изследователски екип, съобщават за 25 000 теста в рамките на една седмица, нито един от които не е положителен. След последните констатации относно реалния брой тествани хора, има опасения, че тези погрешни данни биха могли да създадат фалшива картина на действителната епидемиологична ситуация на място. Социалдемократическата партия на Германия (СДП), по-малък коалиционен партньор на съюза ХДС/ХСС, остро разкритикува министър Шпан за, както беше посочено, „катастрофалното управление“ в борбата срещу пандемията.

„След маските сега има скандал с бързи тестове. Министър Шпан пренебрегна предупрежденията на коалиционния партньор, че условията, при които се провежда тестването, са неприемливи“, каза Карстен Шнайдер от СДП. През последните месеци имаше обвинения срещу няколко членове на съюза ХДС/ХСС, че са забогатели по време на поръчката на защитни маски, след което няколко от тях подадоха оставки. Те са получили комисионни от няколко милиона евро при набавянето на маски. Тази афера нанесе значителни щети на съюза и изборната година.

Източник: Fakti.bg

Още по темата