Учен от БАН: Наливаме масло в огъня с премахването на последните ограничителни мерки

Учен от БАН: Наливаме масло в огъня с премахването на последните ограничителни мерки

„Безспорно можем да кажем, че ситуацията не е под контрол, ситуацията много напомня развоя от есента.“ Това коментира пред БНР д-р Антони Рангачев, преподавател по математика и информатика в Университета в Чикаго и научен сътрудник към Българската академия на науките.
„Досега говорим за около 20 хиляди души надвишение в смъртността от това, което е нормално за България“ (става дума за приблизителния брой на смъртните случаи за миналата година над обичайния според статистиката за страната – бел. ред.), посочи Рангачев.
„Това са жертвите на пандемията, най-общо казано. Все още нямаме официални данни за смъртността по области от COVID“, уточни Рангачев, който е направил детайлен анализ на ситуацията с пандемията по региони.
В области като Смолян, Разград, Благоевград, Пазарджик увеличаването на броя на смъртните случаи спрямо обичайната смъртност е над 30%, коментира той.
Един от основните фактори според него е достъпът до адекватни медицински грижи по места. Ако в София имате около 40 починали повече от обичайното жени в работна възраст, в Благоевградска област този брой е над 100, направи паралел математикът, визирайки работни пространства от типа на шивашките цехове и масовото заразяване там. Антони Рангачев определи като мит тезата „ходете на работа, ние ще ви лекуваме, като се заразите“.
„Има цели области, в които няма адекватни болнични грижи в България и допускането на масово заразяване е еквивалентно на масово убийство за тия хора. В област Смолян половин процент от населението е изчезнало миналата година вследствие на пандемията. И в момента сме напът да изиграем същото нещо, което направихме есента“, предупреди ученият.
Относно ваксинационната кампания Рангачев заяви, че е трябвало да се държи пандемията под контрол с колкото се може повече ограничителни мерки, докато се ваксинират масово рисковите групи.
„В момента се налива масло в огъня с премахването на последните ограничителни мерки. Дори с 20 хиляди ваксинирани на ден сме на месеци разстояние от това да постигнем някакъв епидемиологичен ефект“, смята той.
Прехвърлянето на тежестта на ваксинационния процес върху личните лекари не е добър ход, смята Антони Рангачев. Това според преподавателя е трябвало да се извърши чрез масови ваксинационни центрове, а логистиката на процеса – да бъде насочена най-вече върху рисковите групи. / Novini.bg

Още по темата