Община Марица строи първата пречиствателна станция за питейни води в Пловдивска област

Община Марица строи първата пречиствателна станция за питейни води в Пловдивска област

Първа копка на пречиствателна станция за питейни води в с. Граф Игнатиево направиха кметът на община „Марица“ Димитър Иванов и управителят на ВиК – Пловдив Спартак Николов.
Изграждането й е втори етап от изпълнение на проекта „Рехабилитация и реконструкция на водопроводна мрежа в с. Граф Игнатиево “ финансиран от Програмата за развитие на селските райони“ 2014-2020 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.
Събитието започна с позитивен знак, който бе разчетен от отец Димитър от с. Граф Игнатиево.
„Днес, излизайки, за да дойда насам, в двора на църквата видях четири четирилистни детелини. Това е положително знамение, защото няма нищо случайно на този свят. Нека делото Ви е благословено от Бога. Продължавайте да правите добри дела. Вие сте най-добрият кмет, който община „Марица“ е имала.“
С тези прочувствени думи свещеникът се обърна към Димитър Иванов и подари по една детелина на него, на председателя на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, на зам.-кмета Гергана Титюкова и на представителя на фирмата-изпълнител на проекта.
Кметът на община „Марица“ благодари на отец Димитър за прекрасния подарък и добрите думи, на управителя на ВиК – Пловдив Спартак Николов – за успешното партньорство и на Общински съвет „Марица“ – за подкрепата.
„Това е един успешен съвместен проект между местната и държавна власт, чието осъществяване се случи благодарение на общите усилия на  ДФ „Земеделие“ , ВиК – Пловдив и община „Марица“. Този проект няма аналог в цяла Пловдивска област. Община „Марица“ отново е пионер, защото това ще бъде първата пречиствателна станция за питейни води на територията на Пловдивски регион“, заяви Димитър Иванов.
Той припомни, че проектът се реализира в с. Граф Игнатиево, заради лошото качество на водата тук, но обеща това да се промени.
„Отсега нататък жителите на Граф Игнатиево ще пият най-чистата вода на територията на община „Марица“, категоричен бе кметът.
Той допълни, че персонално ще надзирава строителните работи.
„Искам да предупредя фирмата-изпълнител, че ще упражнявам личен контрол на обекта и ще настоявам работата да бъде свършена качествено и в срок“, отбеляза Димитър Иванов.
И завърши приветствието си с пожелание към всички: „Желая Ви здраве, сила и Господ да ни закриля.“
Управителят на ВиК – Пловдив Спартак Николов изтъкна заслугата на кмета Димитър Иванов, заради чиято новаторска идея – строеж на пречиствателна станция, проектът е класиран с най-висок брой точки от ДФ „Земеделие“.
„Проектът е реализация на идеята на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов за повишаване на качеството на живот на хората. Г-н Иванов е отговорен кмет, който има идея и знае как да я осъществи. Затова и получава подкрепа от Общинския съвет, от кмета на населеното място и няма как да не бъде подкрепен и от държавата. Да е жив и здрав и да управлява все така – с идея за хората, а институциите ще съдействат с каквото могат“, подчерта управителят на ВиК – Пловдив.
Той добави, че проектът ще бъде изпълнен по най-нова и модерна технология, с европейско оборудване.
На официалната церемония присъстваха и кметът на с. Граф Игнатиево Нестор Чочев, общински съветници и кметове на населени места.
Стойността на проекта е 5 565 015,59 лв, а срокът за изпълнение е 36 месеца.
Първият етап, който включва подмяна на водопроводна мрежа с обща дължина  32 705 м. в с. Граф Игнатиево, стартира в началото на септември 2019 г. По същия проект ще се асфалтират и 800 метра от ул. „Христо Ботев“ в селото.
Основната цел на проекта е опазването на околната среда и осигуряването на добро качество и достатъчно количество вода с питейни качества за всички потребители.
Пречиствателната станция ще пречиства водата на населеното място от нитратно съдържание, ще осигури  необходимата чистота и качество на водата за питейно-битови нужди, подавана в мрежата, която след рехабилитацията ще отговаря по всички показатели на нормативните изисквания. Освен това ще бъдат сведени до минимум загубите на питейна вода, ще се извършва ефективно управление на водите, ще се подобри водоснабдяването на населението, ще намалеят разходите за експлоатация и поддръжка на водопроводната система, ще се спести електрическа енергия и ще спрат непрекъснатите ремонти на мрежата.
Съоръженията от водоснабдителната система на с. Граф Игнатиево са изградени преди повече от 30 години. В резултат на лошото техническо състояние на мрежата, обуславящо големи скрити течове и аварии, средните загуби достигат до половината от добиваните водни количества.
 

Още по темата