Жандармерия щурмува цигански махали в цяла България, ето какво се случва!

Жандармерия щурмува цигански махали в цяла България, ето какво се случва!

Полицейска операция се провежда в хасковския квартал “Република”. Временният шеф на Областна дирекция на полицията Венцислав Кирчев, който бе на място поясни пред журналисти, че става дума за мащабна операция, в която участват полиция и жандармерия, съобщава haskovo.live.
“Операцията е свързана с нарушаване политическите права на гражданите и сигнали за купуване на грасове, конвеционална престъпност, издирвани лица и престъпления свързани с наркотици”, каза Кирчев.
Добави, че до момента са подадени всякакви сигнали, които се проверяват на място. Няма обаче сигнали за раздаване на пари. Проверява се всеки, който влиза и излиза от квартала, претърсват се адреси.
Акцията няма да е ден-два, ще продължи толкова, колкото е необходимо, заяви още шефът на полицията в Хасково. Той уточни, че по негово разпореждане полицейски коли са в квартала още от преди 10 дни.
Акцията в кв. “Репулика” предизвика напрежение сред живеещите. Хората от квартала смятат, че на нарушени правата им и, че става дума за полицейски тормоз. По думите им, в другите квартали няма такова полицейско присъствие.Един от хората разказа, че от години живее във Виена и не е бил свидетел на подобно нещо.
Според Кирчев, засилено полицейско присъствие има и в други градове и квартали на територията на Хасковска област, какво и в селата. Има много хора, извикани на разпит, поясни Кирчев.
Ромските махали на село Микрево, община Струмяни и санданското село Склаве, осъмнаха под блокада.
Жандармеристи завардиха входовете и изходите на махалите в специализирана полицейска операция срещу конвенционалната престъпност, пише Struma.com.
Всички влизащи и излизащи от махалата ще бъдат проверявани за лични документи, за да се установи кои са действително живеещите в ромските квартали. Целта е да се респектират жителите на махалите преди изборите и предотвратят опитите за изборен туризъм.
Всеобщо известно, че дни преди вота влизат търговците на гласове. Специализираната полицейска операция ще продължи през целия ден.
Разкрити са два случая за опит за изборна търговия в Бургаско. Единият е от село Екзарх Антимово. При  претърсване и изземане в жилище е установен мобилен телефон, в който са намерени 31 снимки на лични карти.
Засечена е комуникация с лице, което обещава на въпросните лица, че ако гласуват за една политическа партия ще получат по 80 лева на глас и ако цяло семейство се ангажира с това ще получат бонус от 20 лева. Лицето е задържано, образувано е досъдебно производство, информира burgas24.bg.
Вторият случай е от бургаския квартал „Победа“. Претърсени са два адреса. Установени са списъци на  лица, които са длъжници  на определени лихвари. Получена е информация, че на въпросните лица им е обещано да им бъдат опростени задълженията или част от тях, ако упражнят правото си на глас в полза на определена политическа партия. Има двама задържани./Блиц.БГ

Още по темата