СНЕГЪТ ИДВА: Леден циклон удря Балканите

СНЕГЪТ ИДВА: Леден циклон удря Балканите

В следващите 72 часа Балканите попадат в зоната на преминаващ Средиземноморски циклон. Във вторник у нас облачността в западната половина на страната ще се увеличава и привечер ще завали дъжд, който по-късно и през нощта бързо ще преминава в мокър сняг.
До полунощ ще вали по-интензивно в северозападните райони. Температурите в часовете следобед ще бъдат  между 7 и 12 градуса. В планините на Западна България бързо ще се заоблачава и ще превали сняг. Вятърът ще е със силни пориви по високите върхове. Температурите в топлата част на денонощието ще бъдат между минус 4 и плюс 3 градуса.
В сряда валежите ще продължат на изток, като привечер в най-западните райони ще спират. Ще се усили вятърът от север, с който ще нахлува по-студен въздух. По-значителна снежната покривка ще се акумулира в Северозападна България и в отделни райони на Североизтока. В сила за сряда е жълт код за снеговалежи в много области. Опасностите са свързани с потенциални снегонавявания, хлъзгави и заледени пътища.
В четвъртък още до обяд валежите ще намаляват и на повечето места ще спрат. В петък сутринта ще е мразовито с температури между минус 5 и минус 10 градуса в някои райони. В хода на деня бързо ще се стопли. През почивните дни облачността ще е динамична с условия за слаби и незначителни превалявания от дъжд в събота. В неделя сутринта в ниските райони ще се образуват мъгли. И двата дни обаче ще са топли с дневни температури около 10-15 градуса./ Monitor.bg

Още по темата