Последни два сценария за кабинет, след като рулетката превъртя ИТН

Последни два сценария за кабинет, след като рулетката превъртя ИТН

Два шанса за кабинет и най-вероятен сценарий за нови предсрочни избори. Това е ситуацията в парламента, където след няколко часа цирк и разправии вчера беше решен казусът с проваления мандат на „Има такъв народ“.
Тон за шоуто дадоха депутатите от ИТН, които напуснаха залата в опит да спрат дебатите. ГЕРБ бойкотираха първото гласуване и то се провали заради липса на кворум. Наложи се да бъде обявена почивка и да се свика извънреден председателски съвет. Междувременно Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ скастри шефката на Народното събрание Ива Митева, която също се изнесе навън, да не се държи като „болонка на сценаристите“.
В крайна сметка от втори опит беше гласуван проектът за решение, внесен от ДБ, ИБГНИ и БСП. Текстът му се състоеше от едно изречение:
Мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно.
Така юридическият казус беше решен и рулетката се завъртя отново към президента, който още днес може да връчи втория мандат на ГЕРБ, навръх фаталния петък, 13-и.
Бойко Борисов вече обяви, че партията му ще огласи свой вариант за кабинет, но само за да покаже нивото на министрите, а после номинираният за премиер Даниел Митов веднага ще върне мандата. Така остава интригата на кого Румен Радев ще повери последния шанс да се сформира правителство при сегашния парламент.
Всяка от партиите има своя гледна точка по въпроса. Поне три са вариантите, които се очертаха при неформалните разговори в парламента вчера. Единодушието е само за едно: възможният кабинет е с ясен хоризонт от 6-8 месеца, за да бъде преодоляна ковид кризата и по традиция тежката зима, а после избори.
ГЕРБ даде знак, че може да осигури мнозинство на подобно правителство, но само ако партията на Бойко Борисов бъде уважена с покана.
„Не може предварително да изчегъртваш политически съперник, да го наричаш терорист. Все пак за ГЕРБ и ДПС са гласували 1 милион българи. Каквито и да са тези партии, зад тях стоят много хора. Така че ако някой иска подкрепа, нека я поиска“, казаха хората на Борисов.
Татяна Дончева призна пред „Марица“, че не гледа с лошо на кабинет тип „Димитър Попов“ с участието на всички до следващите избори.
ДБ обаче отхвърля засега категорично идеята. „Това означава  предателство към избирателите ни“, категоричен беше Христо Иванов. И на уточняващ въпрос на „Марица“ как би спрял ГЕРБ или ДПС, ако гласуват за подобен кабинет, той отвърна: „Като представим състав на правителството, напълно неприемлив за тях“.
Хората на Слави да направят крачка назад е втората възможност за кабинет с трети мандат. До вчера обаче в „Има такъв народ“ бяха категорични, че няма да подкрепят никакъв вариант на правителство. Надеждата на останалите партии на протеста е, че все пак в ИТН ще преспят и размислят. И ако трябва, който трябва, ще разговаря лично със Слави.
Остава и проблемът чий ще бъде третият мандат. ДБ не иска да чуе за мандат на БСП, предпочита той да бъде даден на ИБГНИ. За социалистите обаче е въпрос на достойнство като трета сила да вземат мандата.  И смятат, че ако бъдат прескочени,  Румен Радев ще си навлече гнева на левите избиратели.
Георги Кадиев от БСП даде най-интересно предложение. Трите партии да идат заедно пред президентството. И там да хвърлят жребий – ези или тура.  Кадиев дори даде пример с футбола, където Италия спечелила полуфинала през 1968 година с жребий, а после станала европейски шампион.
Остава в сила и третият вариант – да се върви към избори „2 в 1“ през октомври, който изглежда и най-вероятен. „Не се ли съберат лидерите да се разберат, няма как да стане. А те не сядат. Твърдо отиваме на избори“, прогнозира депутат от ДПС с изключителен опит в парламента./Вестник Марица
 
 
 
 

Още по темата