И петият вот не мина! Кабинетът „Борисов 3“ оцеля

И петият вот не мина! Кабинетът „Борисов 3“ оцеля

Депутатите гласуваха преди минути вота на недоверие срещу третия кабинет на Бойко Борисов. Това е петият вот на недоверие към настоящото правителство, като темата е корупция.
Със 198 регистрирани от 240 народни представители по списък, Народното събрание събра кворум.
124 депутати гласуваха против вота на недоверие, 102 „за“, а се въздържаха 11 души.
Припомняме, че е втори вот на недоверие по темата за корупцията. Депутатите вече проведоха двучасови дебати, отново заседавайки извънредно в понеделник, на фона на нестихващите граждански протести в столицата и други големи градове на страната.
Подкрепа за правителството заяви и партия „Воля”, откъдето отказаха да дадат рамо на усилията на левицата да свали кабинета и заявиха, че ще направят това, само ако е придружено с „вот на недоверие за цялата система” и стартирането на процедура за импийчмънт за президента Румен Радев.
Въпреки че не изрази мнение във вчерашния дебат, при различни медийни изяви представители на ДПС подчертаха, че партията им ще подкрепи вота, защото е опозиция в настоящия парламент.
Още от самото начало на извънредното заседание депутатите гласуваха с 231 „за“ и един се въздържал се да се излъчва наживо по БНТ1 гласуването в НС.
Филип Попов от БСП пък поиска премиерът Борисов днес да присъства в пленарната зала, но шефката на парламента Цвета Караянчева обясни, че премиерът още пътува към България.
От БСП веднага се изнесоха от залата след провалилия се вот, а пръв от трибуната се изказа депутатът Маноил Манев: „Отрицателният вот е процедура, която не разбирах. Днес аз депутатът от ГЕРБ Маноил Манев гласувах срещу вашия вот заради три причини – лъжа, глупост и омраза. Вие с вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България. Правите го заради вашата неосъществена лидерка.“
„Уволнената от собствения си премиер заради корупция по цял ден крещи „Долу на подкупените“, обърна се пък Спас Гърневски към лидерката на левицата Корнелия Нинова.
„На протестите ясно се видя, че хората са мъдри и единствената партия от освобождението до сега и не е изцапана с корупция е партия „Воля“. На протестите нито един не си позволи да издигне лозуг срещу нас. Сигурен съм, че утре ще излязат тролчета, но ще е късно“, каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.
Той обвини БСП, че се опитва да влезе във властта през „задния вход“ чрез служебно правителство. „В няколко кметства успяхте да победите в София и нищо хубаво не се е случило там“, изтъкна като една от причините Марешки партията му да не подкрепи вота на недоверие.
Валери Жаблянов от БСП поиска Спас Гърневски да получи наказание, заради острия си език от трибуната. „Това не са случайно изпуснати думи, заради емоцията на нашите спорове“, обърна се Жаблянов към шефката на НС Цвета Караянчева. „Ако наистина искате да разберете мотивите на вота, то направете дълбок политически и социален анализ, защото след няколко месеца ще дойдат избори“, добави той.
Протестиращи се събират пред Народното събрание, но рано сутринта демонстранти нямаше. Протестът им днес е под надслов „Един вот на недоверие няма да промени нищо – искаме промяна, а не подмяна“.
Полицейското присъствие около сградата на парламента е засилено. Целта е да се предотврати нарушаване на обществения ред, след като беше гласуван вота на недоверие към кабинета./Вестник Марица

Още по темата