25 микробуса на МВР от днес са на разположение на Спешна помощ

25 микробуса на МВР от днес са на разположение на Спешна помощ


„От днес са осигурени 25 микробуса от системата на МВР, оборудвани с шофьори и втори човек в тях, обучен на първа долекарска помощ. Те са на директно подчинение на директора на Центъра за спешна медицинска помощ – София д-р Георги Гелев“. Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той добави, че в системата на Спешна помощ ще бъдат включени и всички частни линейки, с които министърът ще проведе разговор в понеделник.

„Легла има достатъчно и в София, и в страната“, уточни здравният министър. 

Той беше категоричен, че със спирането на плановите операции не се прекъсва лечението на хората, а се приоритизира. „Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора. Точно затова нямаме планов прием и планови операции. Няма да се колебая, няма да давам назад, нито ще спра да бъда решителен и да вземам бързи решение. Нито имаме време да си говорим повече, нито имаме време за търсене на компромис! Действия сега и на момента от всички в системата- – денонощно!“, каза Ангелов.

Той подчерта, че  по Конституция всички болници са равни и частните болници „трябва да си направят организацията така, че да лекуват не само избрани от тях случаи, а да лекуват всички случаи. След като частната болница има разрешение за извършване на дейност, ще си направят необходимата организация“.

„Законова промяна е внесена, чакам решението на депутатите“, подчерта проф. Ангелов във връзка с негово предложение болници, които отказват да лекуват пациенти с COVID-19, да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса.

Министърът на здравеопазването заяви, че здравна криза не се бори с лобита, а с единство и очаква от депутатите да се обединят около това решение, за да бъде осигурено качествено и навременно лечение на гражданите. „Богопомазани болници няма да има. Този номер няма да мине сега“, категоричен беше проф. Ангелов и допълни, че всички държавни болници на територията на София вече са разкрили структури за лечение на пациенти с коронавирус.

„Утре ще тръгна по всички болници, които отказват да разкрият легла – честни и държавни, ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения – ясни бързи и навременни, без никакво колебание“, закани се министърът.

Още по темата